Peab lanserar andra säsongen av Byggåret för kvinnliga lärlingar

Foto: Samuel Unéus

En ny grupp kvinnliga lärlingar inom byggbranschen kommer att få möjlighet att delta i Peabs bygg- och anläggningsprojekt i Sverige under 2024. Nu öppnar ansökan för den andra omgången av Peabs utbildningssatsning "Byggåret," vilket är ett initiativ som aktivt strävar efter att främja jämställdhet inom byggbranschen.

Förra året introducerade Peab för första gången en helt ny, betald lärlingsutbildning uteslutande för kvinnor. Intresset för Byggåret var överväldigande, med över 2000 sökande till programmet, som blev en stor framgång. Nu lanseras den andra säsongen.

"Det är fantastiskt att vi för andra året i rad kan välkomna kvinnor som vill utforska arbetet inom branschen under ett betalt utbildningsår. Det enorma intresset förra året överträffade våra förväntningar och visar tydligt det stora intresset för byggbranschen bland kvinnor. Genom Byggåret rustar vi på Peab för framtiden med ny kompetens för att vara redo när marknaden återhämtar sig," säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

"Peab strävar efter att vara ledande inom samhällsansvar. Det räcker inte att bara rekrytera från ena halvan av befolkningen. Genom satsningen på Byggåret har vi ökat andelen kvinnliga yrkesarbetare i organisationen samtidigt som vi har sett positiva effekter på våra arbetsplatser. Nu intensifierar vi insatserna under 2024/2025 och fortsätter att bidra till att skapa en mer jämställd byggbransch," tillägger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår, och liksom föregående år kommer programmet att genomföras från norr till söder på platser där Peab identifierar störst behov av arbetskraft. Totalt handlar det om ett 30-tal lärlingsplatser på ett 15-tal orter.

Efter avslutad utbildning inom Byggåret kommer deltagarna ha genomgått grundutbildning med både teoretiska och praktiska moment. Därefter kan de arbeta som lärlingar under en kvalificeringsperiod innan de blir fullt utbildade byggnadsarbetare. Nästa säsong av Byggåret startar i september 2024.