NCC och Västerås stad går samman för ny F-9 skola i Fredriksdal

Ny skola Fredriksdal skolgård. Visualisering: Archus Arkitekter

NCC och Västerås stad ska i samarbete uppföra en ny F-9 skola tillsammans med en tillhörande idrottshall och skolgård. Den planerade skolan kommer att vara belägen i Fredriksdal, som utgör en del av det växande området Gäddeholm öster om Västerås. Det rör sig om en totalentreprenad med ett ordervärde på ungefär 450 miljoner SEK.

NCC har påbörjat samarbetet med Västerås stad för att konstruera den nya skolan, som är avsedd för 700 elever och utrustad med möjligheter för framtida expansion för ytterligare 450 elever. Skolbyggnaden kommer att omfatta nästan 13 000 kvadratmeter, medan idrottshallen kommer att uppta nästan 3 000 kvadratmeter. En omfattande skolgård kommer också att ingå i projektet.

Christer Gerhardsson, projektchef på fastighetsenheten i Västerås stad, uttrycker sin tillfredsställelse över samarbetet med NCC och vinsten av upphandlingen. Den nya skolbyggnaden i Fredriksdal kommer att bestå av två L-formade huskroppar tillverkade av trä och tegel, och den kommer att harmonisera med den befintliga bebyggelsen i området vad gäller färg, material och form. För att minska energikostnaderna under drift kommer en betydande bergvärme- och solcellsanläggning att installeras, vilket möjliggör miljöcertifiering enligt miljöbyggnad silver.

Niklas Sparw, affärsområdeschef på NCC Building Sweden, uttrycker företagets framgångsrika samarbete med Västerås stad när det gäller skolbyggnationer. Fredriksdalprojektet blir det tredje pågående skolprojektet i staden, efter Drömfabriken och Carlforsska Gymnasiet. NCC ser fram emot att använda sina resurser och erfarenheter effektivt i dessa parallella skolprojekt och ser positivt på att leverera ännu en ny skola till förväntansfulla och stolta elever.

Affären, med ett ordervärde på cirka 450 miljoner SEK, kommer att registreras som en order i NCC Building Swedens affärsområde under första kvartalet 2024. Projektet planeras att påbörjas under samma kvartal och förväntas vara klart till höstterminen 2026.