Helsingborgshem och NCC i samarbete för nya hyresrätter i Pålsjö Äng

Foto: Studio-E

Nyligen avslutades Pålsjö Äng-projektet i Helsingborg, byggt av NCC på uppdrag av Helsingborgshem. Projektet omfattar 73 hyresrätter och ett underjordiskt garage. Genom en innovativ och strukturerad arbetsmetod minskades det totala klimatavtrycket med över en tredjedel jämfört med ett konventionellt projekt. För bostäderna i synnerhet har klimatpåverkan minskats nästan till hälften.

Martin Johansson, projektchef på Helsingborgshem, framhåller att de kontinuerligt lär sig att bygga med mindre klimatpåverkan och betonar det fortsatta engagemanget för hållbar utveckling av högkvalitativa och kostnadseffektiva bostäder i samarbete med NCC.

Pålsjö Äng, som inkluderar ett underjordiskt garage, har trots olika förutsättningar uppnått nästan lika låg klimatpåverkan som det tidigare projektet Kungsörnen. Ludvig Dahlqvist, hållbarhetsspecialist på NCC, förklarar att detta uppnåddes genom förbättrad byggteknik, klimateffektiva material och användningen av klimatförbättrad betong.

Bland de hållbarhetsåtgärder som vidtogs ingår användning av klimatförbättrad betong, reducering av spill genom återanvändning av betongrester, en rekordgjutning med låga CO2-utsläpp samt olika åtgärder som tegelbränning med biogas och användning av pelletsverk för uppvärmning under byggnationen. Resultatet av dessa åtgärder resulterade i en klimatpåverkan för hela Pålsjö Äng-projektet som var långt under Boverkets referensvärde för ett "normalprojekt".

Dahlqvist understryker vikten av nära samarbete mellan byggherre och entreprenör i projektets tidiga skede och betonar hur utformningen av ett projekt, inklusive detaljplaner från kommunen, påverkar klimatavtrycket.