Årets Småhus 2024 i rampljuset

På bilden förra årets vinnare av Årets småhus, huset Äppelgården från Derome AB. Foto: GarBo

GarBo och Årets Småhus-juryn presenterar stolt finalisterna som har chansen att vinna titeln Årets Småhus 2024. De utvalda bidragen kommer från Västerås, Kungsbacka och Vellinge.

Det är det sjätte året i rad som GarBo utser Årets Småhus som en del av deras engagemang för hållbarhet. Nomineringsprocessen är öppen för alla och bygger på olika kriterier. En jury väljer finalisterna och utser vinnaren under GarBo-dagen den 21 mars 2024.

Linnea Moberg, VD på GarBo och ordförande i Årets Småhus-juryn, delar sina tankar: "Det är alltid inspirerande att se de vackra husen som nomineras till Årets Småhus, och detta år är inget undantag. Juryn har haft ett extra intressant och utmanande arbete eftersom de nominerade bidragen har varit unika och anpassade till varje familjs förutsättningar. Vi har sett stor variation i årets bidrag vad gäller storlek, läge, funktion och form."

Årets jury består av Linnea Moberg, Lena Rönngren (Chef Rådgivningsavdelningen på Villaägarna), Lennarth Åstrand (Senior Adviser på Calleon Konsult AB och medlem i GarBos Tekniska råd) samt Oskar Sejnäs (Arkitekt på OS Arkitektur).

Juryn granskar inte bara de grundläggande nomineringskriterierna utan fokuserar också på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet.

Årets finalister inkluderar:

  • Fiskarhedenvillan AB med "Villa Atmosfär" (i Västerås)
  • Eksjöhus AB med "Modern Sekelskiftsdröm" (i Kungsbacka)
  • Vallsjöhus AB med "Villa Haga" (i Vellinge)

Sandra Tysell från Fiskarhedenvillan AB uttrycker sin glädje över att vara en av finalisterna: "Det är med stor glädje vi tar emot nyheten att vi är en av finalisterna till detta pris. Vi är stolta över att kunna leverera småhus av hög kvalitet och att vårt hårda arbete uppmärksammas av GarBo."

Claes Malmqvist, Försäljningschef på Eksjöhus AB, delar sin ära: "Det är alltid en ära att bli finalist i Årets Småhus! Familjen Norlings lantligt belägna husdröm är ett gott exempel på hur vår idé om trygghet och förtroende ännu en gång leder till ett riktigt välbyggt hus med nöjda husägare."

Stefan Sjöblad, Teknisk chef på AB Vallsjö-Hus, är entusiastisk över att vara en finalist: "Det är fantastiskt roligt att få vara en av finalisterna i årets Småhus. Vi är otroligt stolta och tacksamma över att vi tillsammans med kunden har fått medverka till att förverkliga deras husdrömmar."

Djupintervjuer med husägare och husföretag för finalisthusen kommer att genomföras under de kommande veckorna. Vinnaren kommer att utses och presenteras på GarBo-dagen den 21 mars, där deltagande kan ske både fysiskt och digitalt.

Oskar Sejnäs, Arkitekt på OS Arkitektur och jurymedlem i Årets Småhus, reflekterar över processen: "Juryarbetet har varit riktigt roligt i år med tanke på den stora variationen bland bidragen. Vi har noggrant granskat varje hus utifrån de kriterier som ligger till grund för tävlingen, vilket har lett till intressanta diskussioner. Vi har nu tre mycket värdiga finalister, även om det var svårt att välja bort andra."