NCC och Luhta-Kiinteistöt förvandlar Lahtis centrum

Bild: Cederqvist Jäntti Arkkitehdit

NCC och Luhta-Kiinteistöt har ingått ett samarbetsavtal för att utveckla Luhtas stadskvarter i Lahtis, Finland, vilket är en betydelsefull del av centrumförnyelsen. Det omfattande projektet inkluderar fem separata tomter och fastigheter med en total yta på cirka 37 000 kvadratmeter. Luhta-Kiinteistöts avsikt är att sälja fastigheter i detta kvarter, där den nuvarande detaljplanen möjliggör byggnation av affärslokaler, kontor och bostäder.

Projektet innebär bland annat uppförandet av ett nytt hotell, bostadsbyggande och renovering av en befintlig kontorsbyggnad. NCC agerar som projektutvecklingspartner för Luhta-Kiinteistöt, främjar hotellprojektet och driver kommersialiseringen av bostadsbyggandet. NCC ansvarar också för genomförandet av projekten.

Juha Heijala, projektutvecklingsdirektör på NCC, betonar behovet av ökad hotellkapacitet i Lahtis med tanke på årliga evenemang och växande krav på mötes- och övernattningslokaler vid universitetet och inom näringslivet. Han ser Luhta-kvarterets omfattande utveckling som en viktig del av stadens förnyelse.

Tiina Luhtanen, styrelseordförande för Luhta-Kiinteistöt, uttrycker nöjdhet med samarbetsavtalet och tror att NCC:s internationella erfarenhet och breda kompetens kommer att främja projektets framsteg. Hon noterar att rivningsarbetet har fortskridit väl, och de är redo för nästa fas av projektet.

Tomten har redan ett giltigt bygglov, vilket möjliggör snabb påbörjan av byggnationen efter undertecknandet av de slutliga avtalen. Hotellet förväntas vara klart tidigast i början av 2027, vilket sammanfaller med den ökade hotellkapaciteten i Lahtis inför ett möjligt skid-VM 2029.

Både Luhta Group och NCC Group har åtagit sig att följa FN:s Global Compact-initiativ för företagsansvar. Hållbar utveckling är en central faktor i projektet, vilket kommer att överensstämma med parternas och framtida partners mål. NCC har också förbundit sig att årligen minska koldioxidavtrycket i sina egna utvecklingsprojekt, och byggnationen kommer att sträva efter miljöcertifiering, såsom BREEAM Excellent, i enlighet med EU:s taxonomi.