Rådet för hållbara städer söker kreativa team för hållbara livsmiljöer i norr

Norrbotten. Foto: Niklas Jonasson

Rådet för hållbara städer, i samarbete med sex kommuner, utlyser möjligheten för kreativa team att bidra till skapandet av hållbara, vackra och inkluderande livsmiljöer inom ramen för projektet Visioner i Norr.

Norrbotten och Västerbotten genomgår omfattande investeringar inom grön omställning, teknik och infrastruktur, vilket ökar behovet av fler bostäder och attraktiva miljöer. Utlysningen syftar till att engagera en mångfald av aktörer såsom arkitekter, designers, antikvarier, konstnärer och innovationsaktörer för att tillsammans fokusera på konkreta platser i kommunerna.

Projektet Visioner i Norr strävar efter att utforska nya metoder för långsiktig förvaltning och utveckling.

– Den hållbara omställningen kräver att fler perspektiv får ta plats. Genom att sammanföra kreatören och ingenjören och utforska nya metoder för samhällsbyggande, kan vi bidra till att skapa attraktiva livsmiljöer som är mer flexibla och mindre sårbara för förändringar, säger Emma Bodin, handläggare på Energimyndigheten.

Utlysningen för Visioner i Norr steg 2 är en fortsättning av del 1 som hölls 2021 och innebär övergång från visioner till konkreta handlingar. Mellan den 28 februari och 4 april kan tvärsektoriella team anmäla sitt intresse att delta. Dessa team erbjuds finansiering på 600 000 kronor för att utveckla prototyper av sina förslag.

Projektet Visioner i Norr initierades av Rådet för hållbara städer med målet att utforska nya strategier för hållbar samhällsutveckling. Projektet är inspirerat av EU-initiativet New European Bauhaus, som uppmanar olika aktörer som arkitekter, designers, ingenjörer, kreatörer, konstnärer, forskare, studenter och andra att skapa vackra, hållbara och inkluderande livsmiljöer.

Bakom Visioner i Norr står Energimyndigheten, Boverket, ArkDes, Vinnova och Formas, tillsammans med Rådet för hållbara städer och kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Rådet för hållbara städer

Rådet för hållbara städer är ett myndighetssamarbete med regeringens uppdrag att stärka kommunernas förutsättningar att utveckla levande och hållbara städer och samhällen.

I Rådet för hållbara städer ingår:

Källa: Energimyndigheten