Gustavianum i Uppsala renoveras med 3D-teknik

Byggnadsföretaget Hyrex fick i uppdrag att bygga ställning inför renoveringen av 1600-talsbyggnaden Gustavianum.

Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad, Gustavianum, renoveras på uppdrag av Statens Fastighetsverk. Ett projekt som kräver stor aktsamhet och har sina utmaningar, vilket ställningsföretaget Hyrex blev varse inför takbytet.

– Det fanns inga ritningar, så vi kontaktade Layher för en 3D-skanning av fastigheten, säger Emil Svensson, arbetsledare på Hyrex.

Det är långt ifrån första gången den anrika museibyggnaden rustas upp. På 1600-talet byggdes den vackra takkupolen i koppar som välver sig över byggnadens mitt. Ett landmärke vars skönhet har varit omsluten av Layhers väderskydd Keder XL under pågående renovering.

 

bild
En utmaning i projektet var att utkragningen och väderskyddet runt kupolen måste utformas i flera nivåer, som en prispall.

Emil Svensson berättar om de speciella förutsättningarna inför ställningsbyggnationen.

– Vi har byggt väderskydd massor av gånger, men den här gången har vi gjort det utifrån en 3D-skanning. Layher gjorde ett förslag som vi tog inspiration av när vi projekterade vår lösning. I samråd med deras ingenjörer diskuterade vi bästa tillvägagångssätt, säger Emil Svensson.

3D-skanning ger en exakt, detaljerad modell av byggnadsobjekt i form av ett punktmoln. Detta kan sedan används som utgångspunkt för arbete som utförs i mjukvaran LayPLAN CAD. Metoden är mycket användbar vid mängdning av ställning kopplad till historiska fastigheter, där det ofta finns begränsad eller ingen dokumentation.

Att veta hur ställningskonstruktionen kommer att se ut på förhand har många fördelar.

– Vi kan visa kunden i ett tidigt stadium hur vi tänker oss lösningen. Allt blir mer lättjobbat vad gäller funktionalitet, hållfasthet, exakt materialåtgång och smidiga leveranser när man har alla detaljer redan på ritningsstadiet. Och det är mycket enklare att justera mått innan än under byggets gång, säger Emil Svensson.

Emil Svensson och Jasmin Osmanovic, arbetsledare på Hyrex som ansvarat för ställningsbyggnationen.
Emil Svensson och Jasmin Osmanovic, arbetsledare på Hyrex som ansvarat för ställningsbyggnationen.

Fristående ställning runt kupolen

En utmaning i projektet med den byggnadsminnesmärkta fastigheten var att utkragningen och väderskyddet runt kupolen måste utformas i flera nivåer, som en prispall.

– Det var mycket fristående ställning som skulle klara stora krafter från väderskyddet, eftersom ställningen runt kupolen inte fick belasta taket. För att uppta de krafter som uppkommer monterade vi fackverksbalkar och diagonalstag enligt Layhers ritning, berättar Emil Svensson.

Renoveringen av Gustavianum sker både ut- och invändigt. Huvudsyftet är att förbättra klimatet för de utställda föremålen och öka utställningsytorna.

Att vara delaktig i ett byggprojekt med så unik historia som detta har varit speciellt, tycker Emil Svensson.

– Det roligaste med hela projektet var att bygga i den anatomiska teatern med Layhers ställningar. Väldigt kul att få delta i bevarandet av en fastighet med så stort byggnadshistoriskt värde.

Gustavianum kommer att öppna för besökare sommaren 2024.

FAKTA

Projekt: Takbyte vid renovering av Gustavianum
Uppdragsgivare: Statens Fastighetsverk
Huvudentreprenör: ByggConstruct
Ställningsbyggnation: Hyrex
Ställningsleverantör: Layher
Projekttid: januari 2023 – april 2024
Produkt: Layher Allround, Keder XL
Säkra ställningar från Layher

Layher tillverkar och utvecklar högkvalitativa och innovativa ställningssystem och väderskydd där säkerhet och effektiva lösningar är i fokus. Företaget, som har tillverkning i södra Tyskland, satsar stora resurser på att kontinuerligt förbättra och utveckla både produkter och tillverkningsprocesser. Dessutom är teknisk dokumentation, utbildningar och mjukvarustöd viktiga komplement till de typkontrollerade produkterna i stål och aluminium.

Besök Layer.se