Jernhusen påbörjar bygget av Varbergs nya station

Visionsbilder: Tengbom, utifrån en ursprunglig gestaltning från Okidoki Arkitekter.

Nu har Jernhusen påbörjar byggandet av det nya stationshuset i Varberg. Stationen ska få en rymlig väntsal och väntas innehålla resenärsservice i form av handel, café, resebutik och restauranger och planeras att tas i drift i juli 2025.

Resandet till och från Varberg förväntas öka framöver, med förbättrad restid, ökad turtäthet och i enlighet med kommunens befolkningsprognos. Det nya stationshuset kommer att stärka Varbergs roll i regionens utveckling och möta efterfrågan på resor längs västkusten och vidare ut i Europa.

– Byggstarten är en viktig milstolpe för att skapa en modern och hållbar nod för resande som passerar Västkusten. Vi ser verkligen fram emot att bidra till regionens tillväxt och skapa en framtidssäker station för kommande generationer, säger Freddie Bergkvist, regionchef på Jernhusen.

Stationshuset är en del av ett större projekt där Trafikverket förbättrar tågkapaciteten genom Varbergstunneln och där Varbergs kommun arbetar med att utveckla området runt stationen. Samarbetet bidrar på flera sätt till ett mer tillgängligt, inkluderande och hållbart Varberg.

b
Visionsbilder: Tengbom, utifrån en ursprunglig gestaltning från Okidoki Arkitekter.