Spektakulära Gordie Howe International Bridge blir Nordamerikas längsta kabelstagsbro

Gordie Howe International Bridge sedd från den amerikanska sidan.

Det storskaliga och futuristiska broprojektet Gordie Howe International Bridge byggs sedan 2018 mellan USA och Kanada. Gordon Howe International Bridge blir en sexfilig bro över Detroitfloden som förbinder Detroit med staden Windsor i Ontario, Kanada. Det blir den hittills längsta kabelstagsbron i Nordamerika med en fri spännvidd på 853 meter, vilket är det hittills längsta huvudspannet på en kabelstagsbro i Nordamerika.

Text: Annika Wihlborg

I det ambitiösa och gränsöverskridande projektet ingår även att bygga nya hamnar som kommer att ansluta till såväl den amerikanska som den kanadensiska broterminalen. Den nya kanadensiska infartshamnen kommer att byggas på en yta bestående av 130 hektar och kommer att bli den största kanadensiska hamnen på gränsen mellan USA och Kanada. Hamnen på den amerikanska sidan kommer att utvecklas till en av Nordamerikas största gränsanläggningar. Gordie Howe International Bridge ökar kapaciteten på sträckan och ersätter Windsor-Detroit Gateway, som är den mest trafikerade kommersiella landgränsövergången mellan Kanada och USA.

b
Gordie Howe bron skulle ursprungligen stå klar i november 2024, men beräknas på grund av förseningar i samband med Coronapandemin i stället så klar i september 2025.

Landmärke som förbinder USA och Kanada

Projektet genomförs via ett offentlig-privat partnerskap, där den privata sektorn tar en stor del av riskerna när det gäller finansiering och konstruktion och säkerställer effektiv prestanda för infrastrukturen. Bron, som blir ett nytt landmärke på såväl den amerikanska som den kanadensiska sidan, blir 2,5 kilometer lång och kommer utöver sex filer för fordonstrafik även att rymma en gång- och cykelväg.  

Gordie Howe bron har designats av den ledande broarkitekten Erik Behrens på AECOM och består av två 220 meter höga A-formade brotorn som ska stötta konstruktionen. Själva bron kommer att hållas uppe med hjälp av 216 kabelstag.

Står klar hösten 2025

Bron, som är döpt efter den legendariske kanadensiske hockeyspelaren Gordie Howe, skulle enligt ursprungsplanen ha stått klar i november 2024. Projektet är dock försenat och beräknas i stället kunna slutföras i september 2025. Den framskjutna tidsplanen, som beror på produktionsstörningar i samband med Coronapandemin, innebär även att den ursprungliga projektbudgeten på 5,7 miljarder kanadensiska dollar har stigit till 6,4 miljarder kanadensiska dollar. När projektet står klart hösten 2025 kommer Gordie Howe International Bridge att vara bland de fem längsta broarna på den nordamerikanska kontinenten.

b
Bron sedd från den kanadensiska sidan.