Finalisterna i Träpriset 2024 - Outdoor Office och Twelve Houses

Twelve Houses i Malmö och Outdoor Office i Stockholm är två av de nominerade bidragen till Träpriset 2024 Foto: Emil Nordin

Outdoor Office i Stockholm och Twelve Houses i Malmö är två av finalisterna i Träpriset 2024, presenterade av Svenskt Trä. Var fjärde år tilldelar organisationen Träpriset till en träbyggnad som inte bara visar upp svensk arkitektonisk excellens utan även speglar samt utvecklar den moderna tidsandan.

Med sina effektiva KL-trästommar och harmoniska tegelfasader representerar Twelve Houses en smidig integration med stadsmiljön i Malmö, medan Outdoor Office exemplifierar hög arkitektonisk standard både utomhus och inomhus genom en tillbyggnad. Enligt Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset, är dessa byggnader fina exempel på svensk träarkitektur.

Sedan 1967 har Svenskt Trä delat ut Träpriset. I år är det första gången allmänheten har möjlighet att följa bedömningsprocessen när juryn besöker ett urval av 40 träbyggnader innan de väljer ut de 12 finalisterna. Juryn består av fyra medlemmar, varav tre är arkitekter (Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew) samt arkitekturkritikern och TV-personligheten Mark Isitt från TV4-serien Grand Designs och trä-experten Björn Johansson från Bjerking.

Hela bedömningsprocessen kommer att visas i ett sexdelat TV-format, där det sista avsnittet är en direktsänd gala den 21 mars där vinnaren avslöjas.

Motiveringarna från juryn är som följer:

Outdoor Office: Genom sitt lövverk antyder byggnaden en kropp som svävar över den solbelysta skogen, med en undersida utformad som ett utomhusrum. Elegant och enkelt utfört med stor omsorg. Kopplingen till den befintliga byggnaden är skickligt genomförd, och naturen integreras nästintill fysiskt i det stora centrala rummet. Ett projekt med imponerande visioner.

Twelve Houses: Ödmjukhet präglar detta projekt, från platsen och miljön till människorna och historien, samt till teglet och träet. Genom att kombinera rollerna som arkitekt, byggherre och totalentreprenör har arkitekturen skapats med en lugn tegeldesign, som harmonierar med människors liv och en inre träarkitektur full av liv, värme och rumslighet, med en mängd in- och utblickar.