Stigande förväntningar på småhusbyggande

Gustaf Edgren - bostadspolitisk expert samt ansvarig för trähus på TMF.

Trä- och Möbelföretagen (TMF) meddelar att prognosen för småhusbyggande år 2024 har justerats upp till 4 500 påbörjade småhus. Detta innebär en ökning med 500 jämfört med den tidigare prognosen från hösten 2023. Denna justering markerar en vändpunkt i trenden, där efter några år av nedåtgående siffror verkar utvecklingen nu plana ut något. Trots detta förblir siffrorna fortsatt låga, möjligen indikerande att räntetoppen har nåtts och att orderingångarna har stabiliserats.

Flera faktorer tros ligga bakom den svaga utvecklingen, inklusive det osäkra säkerhetspolitiska läget i Europa och det höga ränteläget. Efter år av nedåtgående kurvor börjar det nu plana ut sig, men de låga siffrorna fortsätter att väcka oro, och branschen är fortfarande under stark press enligt årets första Trähusbarometer från TMF.

När det gäller prognosen för flerbostadshus förväntas totalt 1 717 lägenheter levereras under perioden januari 2024 till och med december 2024, alla som ordinära flerbostadshus. Tidigare år har prognosen legat i linje med faktisk leverans, men under 2022 och 2023 har skillnaden ökat, vilket gör en exakt prognos för detta år svårare att uppskatta. År 2023 visade faktiska siffror en bättre resultat för företagen jämfört med prognosen.

När det gäller småhus var den totala orderingången för TMF:s medlemsföretag 2 578 träbaserade småhus, en minskning med 47 procent jämfört med föregående år. Preliminära siffror från SCB visar att totalt 6 600 småhus påbörjades under året, en minskning jämfört med 2022 då 12 568 småhus påbörjades. TMF:s prognos för 2024 är 4 500 påbörjade småhus, en ökning jämfört med prognosen från hösten som låg på 4 000.

Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF, kommenterar: "Det var under hösten 2023 som vi såg en vändpunkt med några få hus, och den trenden har hållit i sig. Det beror delvis på att marknaden verkar ha uppfattat att vi har nått en slags räntetopp. Kombinationen av räntan och hushållens möjligheter att få lån godkända är den största oron som våra medlemsföretag uttrycker för närvarande. Det osäkra internationella läget har också en påtaglig inverkan; det är något som är mycket närvarande."

TMF:s prognos för påbörjade småhus baseras på statistik från SCB, olika faktorer från omvärlden och den allmänna orderingången inom branschen.

Den kompletta Trähusbarometern kan läsas i den bifogade filen nedan.

Nästa Trähusbarometer förväntas publiceras i september 2024.

FAKTA OM TRÄHUSBAROMETERN: Trähusbarometern publiceras två gånger om året och visar orderingång och leveranser, samt prognoser för monteringsfärdiga trähus, både småhus och flerbostadshus. Källan är TMF:s egen statistik för småhus och flerbostadshus samt SCB:s statistik för påbörjade och färdigställda lägenheter.

TMF:s statistik inkluderar 32 medlemsföretag som tillverkar småhus, vilka står för ungefär 70 procent av den totala försäljningen av trähus i Sverige. Statistiken för flerbostadshus av trä täcker huvuddelen av de företag som har egen industriell tillverkning av trästommar i Sverige.

Källa: Trä- och Möbelföretagen