Nytt program stärker kompetenskontroll i byggsektorn

Nu utvecklas ett standardiserat sätt att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser i byggbranschen.

Ett nytt program, "Kvalitetssäkrad Kompetens", lanseras nu med syftet att etablera en standardiserad metod för att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser inom byggbranschen. Initiativet, understött av Byggföretagen, Byggnads, Rådet för Byggkompetens, Svensk Byggtjänst, Byggherrarna, Byggcheferna och Håll Nollan, strävar efter att förbättra arbetsmiljön, öka säkerheten samt minska fel och brister i byggprocessen.

Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Byggföretagen, betonar vikten av att byggbranschen är attraktiv, sund och säker och ser detta som ett betydelsefullt steg mot detta mål.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, uttrycker förhoppningen att detta program ska bidra till ordning och reda samt förbättrad arbetsmiljö, med nolltolerans för bluff av kompetensbevis.

Utmaningen ligger i dagens bristande möjligheter för branschaktörer att säkerställa kompetensen hos sin personal samt att kontrollera efterlevnaden av lagkrav och andra standarder, vilket också hindrar rörligheten av kompetens inom och utanför branschen.

De första tre standardiserade kvalifikationerna som kommer att utvecklas inom programmet är inom arbetsmiljöområdet, nämligen lastkopplare, byggarbetsmiljösamordnare P/U samt asbest. Denna utvecklingsfas sträcker sig över tre år med avsikt att sedan utvidga till andra kompetensområden inom byggbranschen.

Projektet, understött av de nuvarande sju aktörerna, förväntar sig att fler kommer att ansluta sig i framtiden.
 

Källa: Byggföretagen