Hemlingborg - Innovativt projekt vinner Årets Bygge 2024 i kategorin samhällsfastigheter

Fotograf: Jansin & Hammarling

Projektet Hemlingborg i Gävle, som integrerar vårdboende, skola, förskola och idrottshall i en och samma byggnad, har blivit tilldelat utmärkelsen Årets Bygge 2024 inom kategorin Samhällsfastigheter. Juryn har framhållit den ambitiösa visionen som projektet har förverkligat. Byggnaden, designad av White Arkitekter för Gavlefastigheter och Gavlegårdarna, har blivit ett exempel på framgångsrik samverkan och innovativt tänkande.

 

b
Fotograf: Jansin & Hammarling

Carl Lindecrantz, ansvarig arkitekt på White Arkitekter, betonar att utmärkelsen är ett bevis på att projektet har uppfyllt de högt ställda förväntningarna. Han poängterar även att det viktigaste är att skapa en miljö där invånare, elever och personal känner stolthet och trivs.

Hemlingborg mottog utmärkelsen under Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm och bedömdes utifrån kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Juryn belönade projektet för dess vision och förmåga att skapa en inkluderande plats för människor i alla åldrar. Att Hemlingborg har en stomme av KL-trä gör det också till en banbrytande konstruktion inom träbyggnation i Sverige.

Projektet, beläget i den nya stadsdelen Södra Hemlingby i Gävle, erbjuder en sammanhängande miljö där barn och äldre kan mötas och dra nytta av gemensamma resurser. Genom samarbete mellan olika verksamheter har Hemlingborg lyckats skapa ekonomiska och hållbara fördelar för alla parter. Med Gavlefastigheter och Gavlegårdarna som byggherrar, Byggpartner i Dalarna som entreprenör och Gävle kommuns sektorer Utbildning Gävle, Välfärd genom ABG (VÅBO) samt Livsmiljö (idrottshallen) som hyresgäster har projektet visat värdet av en välplanerad och samverkande process.

 

b
Fotograf: Jansin & Hammarling