Hammarängen Skellefteå Södra vann Årets Bygge 2024 - Infrastruktur

Hammarängen Skellefteå Södra Foto: Skanska.

Skellefteå kommuns projekt Hammarängen Skellefteå Södra vann priset för Årets Bygge 2024 inom kategorin Infrastruktur. Priset tilldelades av tidningen Byggindustrin på Construction Summit i Stockholm.

Årets Bygge representerar den mest prestigefyllda utmärkelsen inom samhällsbyggnadsbranschen. Det är ett pris som hyllar det mest framgångsrika byggprojektet i landet. I år hedrades Hammarängen Skellefteå södra för dess utmärkta genomförande inom kategorin Infrastruktur, med motiveringen:

"Ett starkt projekt som bevisat att höga hållbarhetsambitioner inte behöver betyda merkostnader. Tvärtom, innovationer som eldriven bergskross, dagvattenhantering, energisnåla byggbodar, samverkan med grundskolor och drönarflygplats kommer inte bara Skellefteå till godo, utan kan även gynna andra i framtiden."

– Vi är stolta över området vi har byggt, men om möjligt ännu stoltare över resan. Tack vare ett bra samarbete har vi kunnat göra många hållbara och innovativa lösningar utan stora kostnadsökningar. Som beställare vill vi vara delaktiga i att utveckla och driva anläggningsbranschen framåt och det här projektet har visat att det är fullt möjligt, säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun.

Hammarängen Skellefteå södra, ett 25 hektar stort logistikområde, färdigställdes hösten 2023 genom ett samverkansprojekt mellan Skellefteå kommun och Skanska. Redan under upphandlingen prioriterades en hög miljö- och hållbarhetsprofil.

Fakta
Hammarängen ligger väster om Burträskvägen, i direkt anslutning till Hammarängens befintliga industriområde. Här finns det tomter till företag inom framför allt logistik och transport, men även lagerverksamhet och lättare tillverkning. Den totala tomtytan är cirka 25hektar fördelat på ett 25-tal tomter mellan 7 000 och 13 000 kvadratmeter.