Riksbyggen och Gällivare i gemensamt LSS-projekt

Foto: Riksbyggen

Gällivare kommun och Riksbyggen har inlett ett samarbete för att undersöka möjligheterna att skapa ett LSS-boende där delaktighet står i centrum. Under juni månad kommer frågan om att etablera en kooperativ hyresgästförening att diskuteras och beslutas av kommunfullmäktige i Gällivare.

Gällivare kommun har aktivt letat efter en samarbetspartner för att förverkliga sina planer på ett nytt LSS-boende. För kommunens ledande politiker och tjänstepersoner är det av yttersta vikt att boendet präglas av boendes inflytande samtidigt som det måste vara kostnadseffektivt för kommunen.

Genom samarbetet mellan Riksbyggen och kommunen strävar man nu efter att utveckla ett förslag för ett LSS-boende som inte bara främjar delaktighet för boende och vård- och omsorgspersonal, utan även tillgodoser de boendes behov för ett värdigt liv och skapar en positiv arbetsmiljö för vårdpersonalen.

Förslaget kommer att presenteras för och beslutas av kommunfullmäktige i juni. Om förslaget godkänns kommer en kooperativ hyresrättsförening att bildas för att förverkliga kommunens visioner.

Inger Junkka, ordförande för socialnämnden i Gällivare, uttrycker sin tillfredsställelse över initiativet: "Detta är ett sätt att göra det bästa möjliga för så många som möjligt i kommunen. Vi ser behovet av den här typen av boende, så det är fantastiskt att vi har påbörjat detta arbete."

Birgitta Larsson, kommunalråd i Gällivare, tillägger: "Jag är mycket nöjd över att Riksbyggen och kommunen har inlett detta samarbete för att ta fram ett koncept för ett gott LSS-boende som möter de boendes behov och främjar delaktighet."

Den kooperativa hyresrättsmodellen Vivum, utvecklad av Riksbyggen i nära samarbete med kommuner runt om i Sverige, har använts som grund för detta projekt. Denna modell har redan implementerats i 34 kommuner och möjliggör att de boende kan påverka besluten, oavsett om det handlar om trygghetsboende, särskilt boende eller LSS-boende.

Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen, kommenterar modellen: "Den här modellen ger många kommuner möjlighet att säkra boendeförsörjningen. Beslutsprocessen är effektiv och investeringarna i fastigheterna finansieras externt. Med Riksbyggens koncept Vivum kan vi bygga framtidens boende för äldre och personer med behov, baserat på erfarenheter och forskningsbaserade slutsatser."

Genom det gemensamma samarbetet kommer Gällivare kommun och Riksbyggen att bilda en kooperativ hyresrättsförening som äger fastigheten. Styrelsen kommer att bestå av representanter från kommunen, Riksbyggen och hyresgästerna. Hyresnivån kommer att fastställas av styrelsen och eventuella överskott kommer att återinvesteras i föreningen och dess medlemmar.