Blandade signaler för VVS-branschen

VD för Säker Vatten, Sara Lehn Foto: Säker Vatten

Ett växande antal VVS-företag uttrycker oro över en minskning i orderingången, men en betydande andel på 57 procent rapporterar att den ekonomiska situationen för deras företag fortfarande är stabil eller mycket bra. Resultaten kommer från Säker Vatten Barometern, som genomfördes under de första två veckorna i mars 2024.

Säker Vatten Barometern är en enkät som skickas ut till cirka 2 200 företag som är auktoriserade av branschorganisationen Säker Vatten. Enkäten skickas ut två gånger om året, i mars och oktober, för att mäta pulsen i branschen.

VD:n för Säker Vatten, Sara Lehn, kommenterar: "VVS-företagen fortsätter att prestera väl, men vi noterar flera intressanta trender. En betydande ökning av oro över minskad orderingång har observerats, samtidigt som bekymren över stigande materialpriser och globala oroligheter minskar. Dessutom rapporterar en ökande andel, upp till 15 procent, att det är svårt att rekrytera kompetens, vilket antyder en differentiering inom branschen."

Renoveringar av offentliga fastigheter dominerar nu i verksamheten

En tydlig förskjutning från renoveringar av privatbostäder till kommersiella, industriella och offentliga fastigheter noteras. Medan 48 procent av företagen angav att de huvudsakligen arbetade med privatbostäder i oktober 2023, är den siffran nu nere på 36 procent i mars 2024. Detta kan tillskrivas hushållens minskade ekonomiska utrymme och deras tendens att prioritera mindre omfattande renoveringar.

Majoriteten av företagen fortsätter att fokusera på renovering eller återställande av skador, med 68 procent av respondenterna som angav detta som deras huvudsakliga arbetsområde.

När det gäller den nuvarande orderingången är 39 procent av företagen negativa, medan 24 procent är neutrala och en betydande andel på 38 procent rapporterar att den är god eller mycket god. Det är en tydlig förändring jämfört med för ett år sedan, då endast 25 procent ansåg att orderingången var dålig eller mycket dålig, medan 50 procent ansåg att den var bra eller mycket bra.

Resultaten från Säker Vatten Barometern i mars 2024 bygger på svar från 294 av de 2172 företag som enkäten skickades till. Nästa Barometer planeras att skickas ut i oktober 2024.

Källa: Säker vatten