Sara Kulturhus - Vinnaren av Träpriset 2024

Vinnarna av Träpriset 2024 prisades på Träprisgalan Foto: Esma Muhic/Svenskt Trä

Sara Kulturhus i Skellefteå har stolt utsetts till vinnare av den prestigefyllda Träpriset, vilket har genererat internationell uppmärksamhet för sitt banbrytande arbete inom träbyggande och för att främja hållbarhet inom branschen. Var fjärde år erkänner branschorganisationen Svenskt Trä en byggnad som exemplifierar svensk arkitektur i trä och som speglar och främjar samtiden.

Robert Schmitz och Oskar Norelius, de ansvariga arkitekterna för Sara Kulturhus vid White Arkitekter, uttrycker sin stora ära över att ha mottagit Träpriset 2024. Byggnaden, med sina imponerande 20 våningar, representerar en av världens högsta träkonstruktioner och ligger centralt i Skellefteå, där den förenar stadens rika träarv med modern teknik. Träet som används i konstruktionen hämtas från närliggande skogar.

Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew, understryker att Sara Kulturhus har satt en ny standard och blivit en symbol för Skellefteås gröna omställning.

Vinnaren av Träpriset 2024 tillkännagavs på Träprisgalan den 21 mars, som hölls på den nybyggda Wisdome Stockholm, en byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf. Priset inkluderade förutom äran även en prissumma på 100 000 kronor och överlämnades av kulturminister Parisa Liljestrand.

Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä, betonar att årets pristagare, Sara Kulturhus, symboliserar framtidstro och inspirerar till en hållbar omställning som är avgörande för kommande generationer.

Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpriser och tilldelas vart fjärde år till en byggnad i Sverige som utmärker sig för sina arkitektoniska kvaliteter och kreativ användning av trä. Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, ligger bakom priset.

Juryn för 2024 års Träpris inkluderade Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Mark Isitt och Rahel Belatchew som ordförande. Totalt mottogs 145 tävlingsbidrag, varav juryn besökte 40 byggnader och nominerade 12. Vinnaren tillkännagavs under Träprisgalan, som sändes live från Wisdome Stockholm på Tekniska Muséet i Stockholm.