Havsutsikt och hållbarhet - LINK Arkitekturs senaste skapelser

Strandhusen i Ystad, LINK Arkitektur Bild: HSB/Studio Superb

Vid vattenbrynet och med utsikt över Östersjön har LINK Arkitektur designat två nya flerbostadshus vid Sveriges sydligaste kust, vilket bryter av mot det historiska uttrycket i Ystad och tillför något nytt till stadens silhuett. Nu påbörjas försäljningen av dessa nya bostäder, och intresset är högt.

De nya bostadshusen är fördelaktigt belägna vid Ystads infart och nära både stranden och stadskärnan. Arkitekturen fångar sammanflödet av dessa olika områden genom att gestalta två ellipsformade hus. Med en rektangulär huskropp och träfasad kompletteras byggnaderna av stålterrasser, vilket ger dem den elliptiska och rundade formen. Denna organiska design återspeglar de runda stenarnas former som formas av havet och vinden. På så sätt strävar byggnaderna efter att smälta in naturligt i sin omgivning, precis som de ovala stenarna är en integrerad del av stranden.

Den kustnära placeringen innebär extra utmaningar med avseende på påverkan från väder och vind. Därför har fasaderna konstruerats med trä och stål, material som redan existerar på platsen och som åldras hållbart. Genom stora glaspartier i lägenheterna och lågt placerad belysning på balkongerna strävar man efter att fylla mellanrummen mellan våningarna med ljus, vilket ger husen karaktär och öppenhet även på natten.

Strandhusen planeras att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och kommer att vara utrustade med sedumtak och solceller. Dessutom kommer det att finnas laddningsstationer för elbilar och cykelparkeringar för att främja hållbara val i vardagen.

De nya bostadsrätterna varierar i storlek från 32 till 126 kvadratmeter och består av 1–4 rum och kök. Detta innebär att bostäderna riktar sig till en bred målgrupp, från singelhushåll till pensionärer och barnfamiljer. Alla lägenheter kommer att ha stora balkonger eller takterrasser med havsutsikt. På bottenvåningen kommer det att finnas bastu och relaxavdelning med direkt tillgång till stranden och havet, vilket skapar goda förutsättningar för gemenskap bland grannarna. Dessutom planeras en gemensamhetslokal med badrum och pentry för styrelsemöten och övernattande gäster.

Inflyttningen förväntas ske om två och ett halvt år, men redan nu har 1 200 personer visat intresse för de 57 bostadsrätterna.