Peab bygger ny bro över Nattviken

Foto: Peab

Peab har blivit tilldelat uppdraget att demolera den nuvarande bron över Nattviken i centrala Härnösand och ersätta den med en ny bro på samma plats. Härnösands kommun är beställaren och kontraktssumman uppgår till 247 miljoner svenska kronor.

Den befintliga klaffbron, som invigdes 1937, har nått slutet av sin tekniska livslängd. Den nya bron, kallad Nybron, kommer att vara en bågbro och har inspirerats av den ursprungliga bron från slutet av 1800-talet. Nybron kommer också att ha en öppningsdel i mitten för att möjliggöra för båttrafik. Under byggtiden kommer Peab att även konstruera en temporär bro för att hantera den befintliga trafiken.

– Vi är glada över att vi i detta tekniskt avancerade projekt har hittat ekonomiskt hållbara lösningar i nära samarbete med Härnösands kommun. Den nya bron kommer att vara en förbättring för både invånare och besökare i området. Genom att använda lokala resurser bygger vi viktig infrastruktur för Härnösand, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

– Vi ser fram emot att få en ny och modern bro, inte bara tekniskt utan även estetiskt. Den kommer att bli ett landmärke som alla som reser på E4 genom staden kommer att märka, säger Helena Elfvendal, ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun.

Uppdraget är en totalentreprenad i samarbete med byggstart i juni 2024. Bron förväntas vara klar för trafik i juni 2026.

Projektet kommer att anmälas som order under det första kvartalet 2024.