Spadtag för Riksbyggens första bostäder i Trosa

Från vänster: Marcus Wiklund från byggentreprenören Byggmästarna, kommunstyrelsens ordförande för Trosa Daniel Portnoff, blivande boende Rolf Sundberg, Riksbyggens vd Johanna Frelin. Fotograf Patrik Ekenblom.

Den 9:e april tog Riksbyggens första bostäder i Trosa sitt inledande steg. Bland dem som officiellt invigde byggandet fanns Riksbyggens VD, Johanna Frelin, Trosas kommunstyrelses ordförande, Daniel Portnoff, Marcus Wiklund från byggentreprenören Byggmästarna, och framtida boende, Rolf Sundberg.

Projektet, Bonum Brf Stensundet, representerar Riksbyggens debut inom bostadsutveckling i Trosa. Den 9:e april hölls den ceremoniella första spadtagningen för de 43 bostäderna, planerade att vara klara för inflyttning under sista kvartalet 2025. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder, riktat till individer över 55 år.

Under våren 2023 öppnade försäljningen av Bonum Brf Stensundet, som ligger i närheten av centrum och hamnen och omges av grönskande områden. Dess närhet till vårdcentral, apotek, tandvård, matbutik och busshållplats gör det till ett attraktivt alternativ. De 43 lägenheterna är fördelade på två byggnader, vilka planeras att vara utrustade med solceller på taket. Inom föreningen planeras en gemensam innergård, en samlingslokal och en lägenhet för övernattande gäster.

"Det finns ett ökat behov av bostäder för den åldrande befolkningen. Konceptet med centralt läge är efterfrågat och välkomnas av både målgruppen och kommunen. Jag är stolt över att Riksbyggen bidrar till fler bostäder i Trosa även under rådande ekonomiska förhållanden," säger Johanna Frelin, VD för Riksbyggen.

Förutom Johanna Frelin deltog representanter från kommunen, byggbolaget och köpare, däribland Rolf Sundberg och hans fru Mait, som har köpt en tvårumslägenhet.

"Vi bor för närvarande på ön Edanö i Trosa, i ett hus som vi byggde för nästan 25 år sedan. Vi har en stor tomt som kräver mycket arbete, något vi inte längre klarar av. Brf Stensundet kommer lägligt för oss, och vi ser fram emot att slippa trädgårdsarbetet och istället flytta in i en nybyggd lägenhet med minimalt underhåll," säger Rolf Sundberg.