Seismisk detektion erbjuder en ny möjlighet att förebygga inbrott i byggcontainers

Foto: Alarmtech

Inbrott i och stölder från containrar är en ständig utmaning för byggföretag i hela landet. Material- och verktygsstölder från containrar medför ofta höga kostnader, såväl för förlorad egendom som för stillestånd på byggarbetsplatsen och eventuella viten från byggherren. Numera använder allt fler byggföretag vibrationsdetektion och seismisk detektion för att förebygga stölder och inbrott i containers. Det är en beprövad och mycket effektiv teknologi som i många år använts på bland annat museum och i bankvalv och som nu kan erbjuda en helt ny nivå av säkerhet även för byggbranschen.

Text: Annika Wihlborg

Containrar på byggarbetsplatser skyddas i dagsläget ofta med säkerhetsklassade lås och bommar, men de erbjuder sällan ett fullgott skydd eftersom brottslingarna i många fall tar sig in via sidan eller baksidan av containern i stället. Stölderna genomförs ofta av organiserade ligor som först rekar genom att borra upp ett litet hål för att kunna överblicka containerns innehåll.

–Vi har i många år levererat vår mest avancerade seismiska detektor VD 500 till kunder med mycket högt ställda säkerhetskrav, exempelvis bankvalv och konstmuseer. För en tid sedan bestämde vi oss för att även testa teknologin på containrar på byggarbetsplatser, vilket visade sig fungera mycket bra, säger Anders Henning, försäljningschef på Alarmtech, som har mer än trettio års erfarenhet av att utveckla och tillverka högkvalitativa svenska säkerhetsprodukter, bland annat inbrottslarm och skalskydd för fastigheter.

b
Anders Henning, försäljningschef på Alarmtech.

Hög detekteringsförmåga och hög immunitet mot störningar

VD 500 är en SBS-godkänd säkerhetsprodukt som detekterar även svaga vibrationer från sågar, svetsar eller borrar, vilket innebär att detektorn snabbt känner av och kan larma vid ett eventuellt inbrottsförsök. Detektorn kan larma direkt till exempelvis vaktbolag eller byggledning. VD 500 känner av direkt om ett inbrottsförsök har påbörjats med ett mekaniskt verktyg, exempelvis slägga, hammare, svets eller via någon form av sprängning. VD 500 har en digital signalbehandling med en avancerad detekteringsalgoritm. Detta innebär att detektorn har hög detekteringsförmåga och hög immunitet mot störningar i miljön. 

–Det är viktigt att produkten monteras dikt an materialet som ska skyddas, alltså att den fästs direkt mot containers stålväggar eller tak. VD 500 baseras på en etablerad, svenskutvecklad, avancerad och väl beprövad teknologi som förhoppningsvis kan öka tryggheten och förebygga inbrott på många svenska byggarbetsplatser framöver, säger Anders Henning.