AMA Hus 24 för hållbart byggande

Bild: Svensk Byggtjänst

Nu lanseras AMA Hus 24, den senaste utgåvan av referensverket för byggindustrin, som innehåller ett större fokus på återbruk. Referensverket, framtaget av Svensk Byggtjänst, sammanställer branschens bästa praxis för att underlätta effektiva och hållbara byggprojekt.

AMA används för tekniska beskrivningar och upphandlingsunderlag. Den nya utgåvan av AMA Hus 24 inkluderar uppdateringar kring återanvändning av material och betong.

Den nya upplagan av AMA Hus 24 inkluderar flera viktiga förändringar, bland annat tillägg av information och vägledning om återbruk av material samt två nya bilagor om betong baserat på nya standarder.

– Återbruk är avgörande för den hållbara omvandlingen av samhällsbyggnadssektorn. Svensk Byggtjänst, i samarbete med branschens experter, tillhandahåller den senaste kunskapen inom området, vilket är av stor vikt för en mer hållbar sektor, säger Sofia Åström, produkt- och avdelningschef för AMA på Svensk Byggtjänst.

För att öka tydligheten och användarvänligheten har strukturen i AMA Hus 24 justerats genom att streckkoderna har tagits bort. Koderna är nu identiska i både tryckt format och onlineversioner.

– Den uppdaterade AMA Hus 24 syftar till att tillhandahålla ett modernt verktyg för att förenkla kommunikationen i byggprojekt och på så sätt främja ett hållbart byggande, tillägger Sofia Åström.

AMA hjälper till att specificera exakta material- och utförandekrav för byggnadsprojekt. Referensverket används årligen i upphandlingar till ett värde av miljarder och täcker områden som hus, anläggning, el samt VVS och kyla. Var tredje år revideras respektive AMA för att integrera den senaste kunskapen inom varje ämne.

Uppdateringsprocessen av referensverket involverar branschens främsta experter och omfattar hundratals remissvar för att säkerställa kvaliteten. Svensk Byggtjänst ansvarar för utgivningen.

Svensk Byggtjänst ägs av samhällsbyggnadssektorn och har till uppgift att tillsammans med sektorn erbjuda kunskap för hållbart byggande.

AMA Hus 24 finns tillgänglig som onlinetjänst och i bokformat, både tryckt och digitalt.