Byggåret lockar fler kvinnor

Fotograf: Samuel Uneus

En ny grupp av kvinnliga byggårslärlingar kommer att börja arbeta på Peabs byggprojekt i Sverige till hösten. Antalet ansökningar till Byggåret 2024 visar på ett fortsatt stort intresse för byggbranschen, med totalt 1500 ansökningar till ungefär 30 platser i Sverige. Rekryteringsprocessen pågår nu, och alla sökande kommer att få besked senast till midsommar.

Förra året lanserade Peab för första gången ett betalt lärlingsprogram enbart för kvinnor, kallat Byggåret, för att främja jämställdhet inom byggbranschen. Ansökan till årets program stängde i mitten av april och intresset var återigen stort, med totalt 1500 ansökningar till cirka 30 platser.

"Det är fantastiskt att se att Peabs satsning på jämställdhet inom byggbranschen, Byggåret, fortsätter att locka så många kvinnor att testa ett år inom byggbranschen. I år hade vi fler ansökningar per plats än förra året, vilket visar på det stora intresset för branschen. För Peab handlar det om att förbereda oss för framtiden med ny kompetens. Trots utmanande tider fortsätter vi vår satsning på en mer jämställd bransch. Vi måste vara redo när marknaden återhämtar sig," säger Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör på Peab.

Genom Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår och likt förra året kommer programmet att genomföras över hela landet, på platser där Peab ser störst behov av arbetskraft. Detta inkluderar särskilt de norra delarna av landet.

Efter att ha avslutat utbildningsåret med Byggåret har deltagarna genomgått en grundutbildning som inkluderar både teori och praktik. Därefter kan de arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare. Lärlingsutbildningen börjar i september.