Mycket nytt på årets Nordbygg

Entrétorget på Nordbygg. Foto: Bosse Lind

Klimatanpassning, innovation, jämställdhet och mångfald är återkommande fokusteman på Nordbygg 2024 – men så gott som alla områden som berör byggbranschen är representerade genom utställare, seminarier, evenemang och prisutdelningar.

-Årets mässa kommer att landa på cirka 900 utställare från trettio nationer, så det finns ett stort internationellt intresse. Vi satsar hårt på seminarieprogram som rullar på sju scener, säger Lina Hann, Event Manager på Stockholmsmässan där Nordbygg hålls den 23:e – 26:e april.

Totalt trehundra seminarier kommer att hållas om allt från frågor på strategisk nivå ned till detaljerad teknisk nivå, för att passa alla målgrupper.

En särskild satsning på jämställdhetsfrågan och på mångfald grundar sig i kompetensbehovet i branschen.

-Kompetens och rekrytering är ett viktigt område för byggbranschen. Vi vill bjuda in fler kvinnor till branschen och har därför ett frukostseminarium på fredag i samband med en kvinnlig nätverksträff som vi började med under förra Nordbygg. Det var en fantastisk stämning, ett bra genomslag och det vill vi bygga vidare på, säger Lina.

b
Lina Hann är projektledare för Nordbygg. Hon har sytt ihop ett gediget program med många nyheter. Foto: Gustav Keiser

Samarrangemang med forskarkonferens

Årets Nordbygg är ett samarrangemang med den internationella forskarkonferensen inom inomhusklimat och ventilation, RoomVent.

-Ventilation är en stor utställargrupp med en marknad över hela världen. Det är fantastiskt att kunna knyta ihop näringsliv och akademi med hjälp av Svensk Ventilation och EMFT:s RoomVent. Sådana mötesplatser är ovanliga. Det är verkligen kul att vi kan ha ett samarbete, säger Lina.

Ny är också en kvällsaktivitet på torsdag – Nordbygg by Night – som är en form av after work för kunder och utställare. Här delas priset Årets Byggkvinna ut.

b
Nätverkande och spännande samtal hör Nordbygg till. Foto: Bosse Lind

Samarbetet med Stockholms stad är ytterligare en nyhet. Staden har en samlingsplats där man kan lära om bland annat upphandling. Samtliga bolag och förvaltningar inom Stockholms stad är på plats och interna program för utländska besökare och utställare anordnas.  

Återkommande i dialoger och program är klimatanpassning, oavsett produkttyp. Smarta material, återbruk och cirkulära system sätts i ljuset och lyfts fram med goda exempel. Utöver detta blir det som vanligt intressanta talare generellt, presentation av forskningsrön, nyheter att ta del av och möjligheter till kontaktskapande.

b
Bygg-Sandra, Sandra Mobaraki, på Nordbygg 2022. Nordbygg strävar efter att bjuda in fler kvinnor till branschen, bland annat genom en kvinnlig nätverksträff. Foto: Stockholmsmässan/Bosse Lind  

-Stora mötesplatser som Nordbygg speglar den bransch man verkar i. Självklart är många bolag påverkade av konjunkturen, men man vet hur viktigt hur det är att affärsnätverka, särskilt i en bransch som kämpar, säger hon.

Goda och spännande exempel hyllas

Vid två frukostseminarier uppmärksammas ett par spännande projekt inom byggbranschen, nämligen renoveringen av Avicii Arena och Stålverket H2 Green Steel i Boden.

-Vi har dessutom många priser som vi delar ut för att hylla goda exempel i branschen och lyfta fram aktörer. Nordbygg är ju verkligen en mötesplats som kan göra skillnad och där innovationer och föredömen som banar väg kan få erkännande, säger Lina.

På tisdagen är det invigning med finansborgarrådet Karin Wanngård. Därefter lägger Boverkets generaldirektör samt Energimyndighetens generaldirektör prognoser för framtiden.

Nordbygg hålls vartannat år och i år blir det tjugoandra gången i ordningen som denna stora mässa för hela byggbranschen går av stapeln. Biljetterna är gratis.

-Det är fint att kunna erbjuda fribiljetter. Men AW:n behöver man biljett till, likaså frukostmötena och till dem måste man dessutom föranmäla sig. Kurser och föreläsningar som pågår i konferensrummen kräver i vissa fall att man köper biljett, säger Lina.

Nordbygg 2024 siktar på 40 000 besökare, vilket är 5 000 fler än de som besökte mässan förra gången. 

Text: Susanne Ringheim Kilje

b
Magikern David Persson underhåller på förra Nordbygg. Även i år väntar underhållning – och galamiddag. Foto: Stockholmsmässan/Bosse Lind

Nordbygg
På mässan Nordbygg diskuteras grundfundamenten för bygg- och fastighetsbranschens framtid. Här möts arkitekter, byggherrar, fastighetsförvaltare, installatörer, hantverkare och projektledare från Europas alla hörn för att knyta kontakter, ta del av innovationer och göra affärer. Diskussioner varvas med föreläsningar, produktdemonstrationer, nätverkande och umgänge.

Nordbygg 2024 i korthet
900 utställare från 30 nationer

7 scener med 300 seminarier

Frukostseminarier, kvinnligt nätverk och kortkurser kräver föranmälan

Kvällsaktivitet Nordbygg by Night – anmälan här

Kostnadsfri entré – registrera dig här för biljett