Peab bygger nya VA-ledningar i Nittedal

Foto: Peab

Peab har fått i uppdrag att bygga nya huvudvatten- och avloppsledningar i Nittedal. Projektet är beställt av Nittedals kommun och har en kontraktssumma på 296 miljoner norska kronor.

Projektet har sitt ursprung i behovet av att minska utsläppen till Nitelva älv genom att stänga två lokala reningsverk. Därför kommer en kraftledning att byggas till det centrala reningsverket, och en ny matarledning kommer att etableras från verket till Nittedals kommun. Projektet inkluderar även anläggningen av en sträcka på drygt tio kilometer för huvudvatten- och avloppsledningen.

Arbetet utförs i områden med delvis utmanande markförhållanden. För att skydda miljön, biologisk mångfald och minimera skador på odlad mark, kommer grävfria metoder att användas i stor utsträckning. Projektet strävar efter att minimera påverkan på lokalbefolkningen och trafikanterna.

Peab har tillsammans med beställaren arbetat i en utvecklingsfas för att hitta de bästa lösningarna för arbetet som ska utföras.

– Vi är tacksamma för Nittedals kommuns förtroende och det goda samarbetet under projektets första fas. Det är viktigt för oss att använda vår erfarenhet och kompetens i nära samarbete med alla inblandade för att säkerställa en pålitlig vatten- och avloppstjänst för lokalbefolkningen i framtiden. Vi ser fram emot att genomföra arbetet effektivt och säkert, säger Erik Hedvald Nilsen, vd för Peabs dotterbolag Arne Olav Lund, som utför uppdraget.

Projektet är ett samverkansprojekt som inleddes med projektering. Det startar inom kort och beräknas vara klart i december 2025.