Svensk Byggtjänst investerar i framtiden

Foto: Svensk Byggtjänst

Trots ett utmanande affärsklimat förblev Svensk Byggtjänsts försäljning stabil under 2023. Intäkterna uppgick till 225,9 miljoner kronor, och vinsten efter skatt blev 15,5 miljoner kronor. Under året har bolaget gjort betydande framsteg i att utveckla verksamheten för att stödja samhällsbyggnadssektorn i hållbart byggande.

"Sedan bolagsstämman 2022 beslutade om de nya ägardirektiven har vi genomfört omfattande förändringar och omstrukturerat företaget," säger Kajsa Hessel, vd för Svensk Byggtjänst.

Det nya direktivet riktar företagets fokus mot att använda kunskap för att främja hållbart samhällsbyggande. Under 2023 har företagets organisation, produktsortiment och affärsstrategi anpassats och utvecklats i linje med de nya ägardirektiven.

Några av de förändringar företaget genomfört i enlighet med ägardirektivet inkluderar:

  • Starten av en utbildningsverksamhet och lanseringen av en första kostnadsfri e-utbildning i etik.
  • Anpassning av produkter och tjänster för hållbarhet, såsom
    Komplettering av AMA:s utvecklingsprocess med hållbarhetskompetens från externa experter och utredare.
  • Komplettering av Byggkatalogens 20 000 produkter med miljöbedömningar.
  • Omstrukturering av sälj- och marknadsavdelningen för att bättre kunna tillgodose fler kunder och öka kundnöjdheten.

"Att arbeta snabbare med att minska sektorns klimatpåverkan är av högsta prioritet, och vi har inte råd att sänka tempot på grund av lågkonjunkturen," säger Cecilia Granath, styrelseordförande i Svensk Byggtjänst. "Att ha tillgång till rätt kunskap på rätt sätt är avgörande, och det gör Svensk Byggtjänst till ett viktigt kunskapsnav."

Trots att marknadsläget för företagets kunder var mycket påfrestande under 2023, har abonnemangstjänsterna hjälpt till att mildra de ekonomiska effekterna av byggkrisen, vilket resulterade i att Svensk Byggtjänsts resultat inte påverkades nämnvärt av konjunkturen.

Årets intäkter uppgick till 225,9 miljoner kronor, och vinsten efter skatt blev 15,5 miljoner kronor. Jämfört med föregående år är båda siffrorna lägre, huvudsakligen på grund av en större lansering under 2022.

Företaget ägs av samhällsbyggnadssektorn, främst av sektorns bransch- och medlemsorganisationer i form av 29 A-aktieägare. Svensk Byggtjänst ger ut referensverket AMA och tillhandahåller andra tjänster och information samt säljer marknadens bredaste utbud av byggrelaterad litteratur.