Smidmek och JSB i avtal om nya vårdboenden

Visionsbild: Lindh Arkitekter Nya äldreboenden i Hofors och Bergsjö

Smidmek har ingått två avtal med JSB Construction för leverans och montering av kompletta betongstommar till nya äldreboenden i Hofors och Bergsjö. Äldreboendet i Hofors kommer att bli ett av Sveriges största.

– I tider av lägre bostadsbyggande är det en styrka att vi fortsätter att vinna projekt inom samhällsfastigheter, säger Mathias Hult, avdelningschef på Smidmek.

Smidmek specialiserar sig på projektering, leverans och montering av prefabricerade stål- och betongstommar. Nu har företaget ingått avtal med JSB Construction för att bygga stommarna till två olika äldreboenden. I Hofors blir det två byggnader på tre till fyra våningar, medan det i Bergsjö blir två sammankopplade byggnader med fem och sex våningar.

– Till boendet i Hofors monterar vi halvsandwichväggar, massiva källarytterväggar och innerväggar, håldäck, balkonger och stål. I Bergsjö använder vi samma väggtyper men med plattbärlag istället för håldäck, säger Mathias Hult. Dessutom tillkommer stålpelare.

Trots fler våningar är äldreboendet i Bergsjö det mindre av de två projekten. – Det är dock kommunens största ekonomiska satsning någonsin, så det är spännande att bidra till ett sådant projekt.

Monteringen skiljer sig något mellan bostadshus och äldreboenden. – De öppna ytorna innebär färre bärande betongväggar. I Hofors kan vi hantera långa spännvidder genom att använda håldäck istället för plattbärlag, vilket också leder till snabbare montage, säger Mathias Hult.

Avtalet med Smidmek är fördelaktigt för JSB Construction av flera skäl. – Vi har redan ett långt samarbete kring våra koncepthus, och Smidmek är en pålitlig partner med flexibilitet i sina leveranser, säger Jimmy Wallner, entreprenadchef på JSB Construction.

Montaget i Hofors inleds i juli, medan arbetet i Bergsjö påbörjas i augusti. Båda äldreboenden beräknas vara klara våren 2026.