Caldic Ingredients Nordic tar första spadtaget för ny storanläggning i Malmö

Spadtag för Caldic Foto: Wihlborgs

Idag togs det första spadtaget för en 10 000 kvadratmeter stor anläggning som ska bli bas för livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic. ”Med den här satsningen förväntar vi oss att kunna växa med minst 15 procent varje år”, säger Gustav Larsson, Managing Director.

Caldic är en av världens största aktörer inom specialingredienser för livsmedel, läkemedel, kosmetika och industriprodukter. Gustav Larsson, Managing Director på Caldic Ingredients Nordic, beskriver företaget som en länk mellan råvaruproducenter och de som skapar slutprodukter av dessa råvaror.

Caldics historia i Sverige går tillbaka till 1923 när verksamheten grundades som AB R Lundberg i Malmö. Planerna på att samlokalisera den svenska delen av företaget med de norska, finska och danska delarna har funnits i flera år. Nu blir detta verklighet när Caldic Ingredients Nordic flyttar sitt svenska huvudkontor tillsammans med en dansk och en svensk produktionsanläggning till Galoppen 1 i Fosie, östra Malmö.

Bygger vidare på en hundraårig historia i Malmö I den nya anläggningen, som ska stå klar hösten 2025, kommer allt att samlas på ett och samma ställe – ledning, back office, utveckling och produktion. Den geografiska placeringen är noga utvald med tillgänglighet som nyckelord.

Eftersom företaget arbetar med livsmedelsingredienser har livsmedelssäkerhet varit en prioritet i utformningen av anläggningen. Viktigt har också varit att skapa bra labbmöjligheter där nya produkter kan utvecklas tillsammans med kunder och leverantörer.

Höga hållbarhetsambitioner

Arbetsmiljön för personalen har varit särskilt prioriterad. Människor ska trivas i inspirerande lokaler med god ventilation och akustik. Anläggningen ska även bidra till att minska Caldics klimatavtryck genom grön elproduktion med solpaneler och ökad energieffektivitet. Målet är att byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

Anläggningen ska minska Caldics klimatavtryck genom grön elproduktion med solpaneler och ökad energieffektivitet. Planen är att byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

– Det känns fantastiskt att vi nu har kommit så långt att vi tar det första spadtaget. Samtidigt är detta bara början på en ny resa. När anläggningen väl är på plats börjar det viktigaste arbetet – att få våra medarbetare att trivas och att uppnå de värden vi hoppas på.

– Vi på Wihlborgs är väldigt glada över att tillsammans med Caldic skapa en byggnad med höga klimatambitioner och bra arbetsplatser som berikar Malmö, säger Tobias Nilsson, fastighetschef på Wihlborgs.