Bjarke Ingels Group slår omsättningsrekord

8 Tallet. Byggd: 2010 av BIG. Utmärkelser: "Årets bostadsbyggnad" vid World Architecture Festival 2011 och 2010 års pris för gröna tak från Scandinavian Green Roof Association. Byggd som en åtta med ett levande tak, Den binds samman av en 1 km lång gångväg, som löper i en dubbel slinga längst upp på huset, allt utformat för att ge barn ett säkert utrymme att leka och gå samt för invånarna en naturlig mötesplats. Arkitekturguidningar av 8 Tallet med invånare finns tillgängliga på vardagar . Foto: BIG, Kredit: Martin Auchenberg

För första gången har det danska arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG) nått en omsättning över en miljard danska kronor, vilket motsvarar cirka 1,4 miljarder svenska kronor. Föregående år rapporterade företaget en omsättning på omkring 858 miljoner danska kronor. Detta framgår av företagets senaste årsredovisning som offentliggjorts nyligen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Internationellt erkända projekt

BIG är känt för sina nyskapande arkitektoniska verk både i Danmark och internationellt. Företaget står bakom flera uppmärksammade byggnader såsom Lego House i Billund, Sjöfartsmuseet i Helsingør och Marsktårnet i Sønderjylland. Dessutom har de genomfört flera projekt utomlands, vilket bidragit till deras växande internationella rykte och ekonomiska framgångar.

Med denna milstolpe förstärker BIG sin position som en av de ledande arkitektgrupperna på den globala scenen, samtidigt som de fortsätter att driva gränserna för modern arkitektur. ​​

Väldigt produktiva arkitekter

Bjarke Ingels Group, ofta förkortat BIG, är en internationellt erkänd arkitektbyrå grundad 2005 av den danska arkitekten Bjarke Ingels. Företaget är känt för sin innovativa och ofta miljömedvetna designfilosofi som utmanar konventionella arkitektoniska idéer och kombinerar tekniska innovationer med lekfull och praktisk design. BIG

huvudkontor ligger i Köpenhamn, men de har också kontor i New York, London och Barcelona.

BIG har genomfört ett brett spektrum av projekt inom olika områden inklusive bostäder, kommersiella byggnader, offentliga byggnader och stadsplanering. Några av deras mest kända projekt inkluderar:

  1. Lego House i Billund, Danmark – ett interaktivt upplevelsecenter som ofta kallas "Lego-klossarnas hem".
  2. Via 57 West i New York, USA – ett markant bostadshus med en unik pyramidform som blivit en ikon i New Yorks stadssilhuett.
  3. CopenHill (även känd som Amager Bakke), ett innovativt avfallsförbränningsverk i Köpenhamn som även fungerar som rekreationsområde med en skidbacke på taket.

BIG är även känt för att integrera hållbarhetsaspekter i sina projekt, vilket reflekteras i deras användning av gröna tak, energieffektiva system och material som minimerar miljöpåverkan. De har också utforskat och implementerat koncept för flytande städer och andra framtidssäkrade designidéer som kan hantera klimatförändringarnas utmaningar.

Tack vare sin förmåga att blanda funktion, form och hållbarhet har BIG fått en rad internationella priser och erkännanden, och deras arbete fortsätter att påverka och inspirera stadsutvecklings- och arkitekturdiskurser världen över.

Källa: Dansk Arkitektur