Ny era för hållbart byggande - Skanska och Heidelberg Materials i samarbete

Foto: Scott Graham / Unsplash

Byggföretaget Skanska, har tagit ett steg mot att minska sin klimatpåverkan genom att bli en av de första kunderna att beställa Heidelberg Materials nya cementprodukt, evoZero. Avtalet mellan de två företagen signerades idag.

− För att minska vår klimatpåverkan krävs nära samarbete med våra materialleverantörer. Betongen vi använder i vår byggverksamhet står för en betydande del av vårt klimatavtryck. Det känns därför helt rätt att vi är en av de första byggaktörerna som tecknar avtal om Heidelberg Materials banbrytande cement, säger Magnus Persson, vd för Skanska Sverige.

evoZero är världens första cement som tillverkas med koldioxidinfångningsteknik (CCS), vilket innebär att koldioxid avlägsnas från produktionsprocessen. Cementets kvalitet förblir oförändrad och kan användas i alla applikationer utan att kompromissa med prestandan, vilket gör att den passar i alla delar av värdekedjan.

− Det är mycket positivt att Skanska, som en av de ledande byggaktörerna, tillsammans med oss vill ligga i framkant inom hållbar samhällsutveckling. Vi sätter nu en ny standard inom byggindustrin med evoZero och påskyndar tillsammans med våra kunder klimatomställningen i värdekedjan, säger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Materials Norra Europa.

Innovation på väg att etableras storskaligt i Sverige

Den innovativa CCS-tekniken (Carbon Capture and Storage) bakom evoZero fångar och lagrar permanent koldioxiden från cementproduktionen.

Heidelberg Materials CCS-anläggning i Brevik, Norge, som är den första i sitt slag, kommer att tas i drift 2025. Den kommer att fånga in 400 000 ton koldioxid årligen, som sedan lagras under Nordsjöns havsbotten. De första volymerna av evoZero kommer att levereras från Brevik-anläggningen 2025, vilket markerar en ny era för hållbart byggande globalt.

CCS-anläggningen i Brevik är bara början, eftersom Heidelberg Materials planerar en ännu större CCS-satsning i Slite på Gotland. Målet är att fånga in upp till 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid årligen från 2030, vilket kan möjliggöra en omställning av större delen av Sveriges betongbyggande till noll nettoutsläpp.