Utforska sommarens mest efterfrågade byggbeskrivningar

I år står montering av trall på agendan för hemmabyggarna. Fotograf: Per Bergkvist

Semestertider är ofta synonymt med byggtider för många, och i år är det främst trallmontering, bastubygge och altanbygge som står högst på önskelistan för hemmabyggare. Dessa tre projekt toppar listan över de tio mest populära byggbeskrivningarna för hemmafixaren, enligt branschorganisationen Svenskt Trä.

Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä, noterar en ökad trend där fler än tidigare väljer att investera sin semester i att skapa avkoppling genom att bygga och renovera. Trä är det idealiska materialet för sådana projekt tack vare sin lätthanterlighet, hållbarhet och estetiska potential. Det är också populärt bland hemmafixare som vill bygga klimatsmart och föredrar material med naturlig skönhet.

Svenskt Trä erbjuder ett sextiotal kostnadsfria byggbeskrivningar för att underlätta för dem som vill förverkliga sina byggdrömmar. Dessa beskrivningar är utformade för att vara överskådliga och enkla att följa, även för nybörjare. De inkluderar även dimensioneringsguider och andra praktiska tips som underlättar byggprojekt under sommaren.

Svenskt Trä har sedan 1983 i samarbete med Sveriges bygg- och trävaruhandlare tagit fram ett omfattande utbud av byggbeskrivningar. Dessa finns tillgängliga på sajten byggbeskrivningar.se samt i bygghandeln och inkluderar detaljerade ritningar, realistiska illustrationer, instruktionsfilmer och möjligheter att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer och arbetsritningar.

Källa: Svenskt Trä, baserat på statistik från nedladdningar av byggbeskrivningar under januari till maj 2024.