– Vi har nu avslutat den maskinella tunneldrivningen på italiensk mark – med det beskedet markerar konsortiet bakom Brennerbasistunneln ett viktigt steg i bygget av vad som ska bli världens längsta underjordiska järnvägsförbindelse, meddelar projektledningen.
Tunneln, som byggs mellan Innsbruck i Österrike och Franzensfeste i Italien, är ett av Europas största infrastrukturprojekt. Den kommer när den står klar att utgöra en rak och låg lutande järnvägslänk längs den transeuropeiska nord-syd-korridoren från Finland till Malta.
Brennerbasistunneln når ny etapp vid italienska gränsen
Med en total längd på 64 kilometer kommer Brennerbasistunneln att avsevärt minska restiden för både gods- och persontransporter genom Alperna. Projektet leds av det österrikisk-italienska bolaget BBT SE.
– Tunnelbygget är en central del i EU:s strategi för att skapa mer hållbara och kapacitetsstarka järnvägsförbindelser över nationsgränserna – konstaterar projektledningen.
Flavia når gränsen – tre maskiner färdigställer 43 kilometer
Det är tunnelborrmaskinen Flavia som avslutar det italienska delprojektet. Maskinen har arbetat i entreprenad H61 Mauls, där den borrat den västra huvudtunneln från söder mot den österrikiska gränsen. Totalt har Flavia grävt 14,3 kilometer tunnel och samtidigt installerat över 65 000 prefabricerade betongelement som utgör tunnelns inre beklädnad.
Tillsammans med de två andra tunnelborrmaskinerna på italiensk sida – Virginia och Serena – har Flavia svarat för att nästan 43 kilometer tunnel nu är fullbordade. Därmed är det maskinella tunneldrivningsarbetet på italiensk mark avslutat.
Borrningen har utförts av ett konsortium bestående av Webuild, Ghella, P.A.C. och Cogeis. Arbetet har genomförts med två så kallade dubbelkapslade tunnelborrmaskiner, varje maskin med en diameter på 10,65 meter, som hanterat både hårt berg och komplicerade geologiska sprickzoner. En tredje maskin, med mindre diameter på 6,8 meter, har använts för att gräva en parallell räddnings- och servicetunnel under huvudtuberna.
– Det är krävande geologi som mött tunnelarbetarna, men maskiner och människor har klarat uppgiften enligt plan – uppger representanter för projektet.
Fokus flyttas norrut – fyra maskiner i arbete på österrikisk mark
Med avslutat arbete i söder har uppmärksamheten nu flyttats till den österrikiska sidan av gränsen. Där fortsätter borrningen med fyra maskiner, alla tillverkade i tyska Schwanau. Den österrikiska delen av servicetunneln färdigställdes redan år 2020, även den med hjälp av en Herrenknecht-maskin.
Tillsammans utgör de åtta Herrenknechtmaskiner som beställts för projektet en teknisk kärna i genomförandet av Brennerbasistunneln. Tunnelprojektet omfattar inte bara två huvudtunnlar, utan även ett omfattande nät av tvärtunnlar, servicetunnlar och nödutgångar.
Slutmålet är att möjliggöra höghastighetståg mellan Österrike och Italien med väsentligt kortare restid än i dag, samtidigt som gods kan flyttas från väg till järnväg – ett prioriterat mål för EU:s transportpolitik.
– Genom att minska lutningen i förbindelsen över Brennerpasset, från omkring 25 promille till endast 6,7 promille, skapas en helt ny standard för effektiv alpkorsning med tåg – enligt uppgifter från projektledningen.
Med Flavias ankomst till nationsgränsen har ett av de mer tekniskt avancerade och arbetsintensiva momenten i projektet nu avslutats. Nästa steg blir att sammanfoga de olika tunnelavsnitten och därefter färdigställa installationer, räls och säkerhetssystem inför trafikstart, som är planerad till andra halvan av 2030-talet.
Källa: Herrenknecht / BBT SE