Helsingfors bygger Manhattan i Böle

När de nio skyskraporna står klara ska mellersta Böle ha fått nybyggda stadskvarter med upp till 200 000 kvadratmeter bostäder, kontors- och affärslokaler. Det innebär bland annat 500 bostäder och 300 hotellrum. Foto: YIT och arkitektbyrån Lahdelma -Mahlamäki
Förslaget Trigoni övertygade juryn genom kontrasten mellan lägre och högre skyskrapor och genom ett trivsamt och gångvänligt område med goda trafiklösningar. Foto: YIT och arkitektbyrån Lahdelma och Mahlamäki
Enligt HBL ska den första skyskrapan med 51 våningar bli ungefär 180 meter hög och ha ett hotell, bostäder och en restaurang med utsikt. Tornet med 40 våningar ska mäta cirka 140 meter och innehålla både bostäder och kontor. Foto: YIT och arkitektbyrån Lahdelma - Mahlamäki

Helsingforsstadsdelen Böle kommer om några år att se ut som Manhattan. Intill stadsdelens kommande köpcentrum Tripla kommer nio skyskrapor att byggas. 

Detta vinnande förslag i arkitekturtävlingen om byggnaderna heter Trigoni och har tagits fram av byggföretaget YIT, skriver finländska dagstidningen Hufvudstadsbladet. 

Bygget av de nio skyskraporna startar om några år i Böle, (finska: Pasila) som är ett distrikt och en stadsdel med järnvägsstation i Helsingfors.

Järnvägsstationen hette ännu på 1980-talet officiellt Fredriksberg. Namnet Böle kommer från Böhle gård som funnits sedan 1700-talet. 

Enligt HBL startar bygget med två provbyggnader på ett tområde, som ligger mellan Lokvägen och Bölegatan, söder om Böle bro. Det ena huset ska ha 40 våningar, det andra 51. Senare byggs ytterligare sju skyskrapor i närheten, på ett område mellan Bölegatan och Bangårdsgatan.

I konceptet ingår också mindre och större affärer, områden för samvaro, parkeringsplatser och gemensamma gårdar för invånarna. Runt tornen byggs dessutom ett fundament på två, tre våningar med plats för bland annat affärer och en badinrättning.

Beskedet om att det är byggföretaget YIT som föreslås få bygga husen kom i början av oktober 2018 och samtidigt visades modeller av skyskraporna som tagits fram av arkitektbyrån Lahdelma-Mahlamäki. Byråns förslag Trigoni vann nu tävlingen Helsinki High Rise, som arrangerats av Helsingfors stad och Senatsfastigheter.

Före byggstart behöver området bland annat få en detaljplan. Sammanlagt deltog tio anonyma förslag i tävlingen, och fyra finalister valdes ut hösten 2017.
 
Finalisternas förslag synades av Helsingfors stad, Senatsfastigheter, Finlands arkitektförbund och övriga experter. Trigoni övertygade juryn genom kontrasten mellan lägre och högre skyskrapor och genom ett trivsamt och gångvänligt område med goda trafiklösningar. Juryn gillade också att skyskraporna bildar ett skulpturalt landmärke som ser harmoniskt ut när man ser det från Fiskehamnen eller centrum.

Före byggstart ska beslutet om vinnaren och fastighetsköpet godkännas både av Helsingfors stadsfullmäktige och av riksdagen. Det torde ske före årsskiftet.

– Det här förslaget ger en utmärkt grund för att bygga en mångsidig och kompakt stadsmiljö. Böle är på väg att formas till ett levande centrum som kombinerar arbete, boende och en levande stadsmiljö. År 2040 kommer Böle att vara en stadsdel med 30 000 invånare och arbetstillfällen för 50 000 personer, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

FAKTA

Nio skrapor

Byggstarten med två skyskrapor på ett provområde söder om Böle bro kan gå 2020–2021 efter att Helsingfors stadsfullmäktige och riksdagen godkänt tävlingsvinnaren och byggplanerna. Området måste också få en detaljplan och tävlingsvinnaren förbinda sig att köpa marken som de första husen ska byggas på. De sju övriga skraporna byggs efter hand.

Köpcentret Mall of Tripla och den nybyggda järnvägsstationen i Böle öppnas hösten 2019. I Böle pågår och planeras också andra byggprojekt, bland annat i Ilmala och norra Böle.

År 2025 beräknas 850 bussar, 900 tåg, 400 spårvagnar och 130 000 passagerare per dag passera Böle station. skriver finländska dagstidningen Hufvudstadsbladet.