Nya badet i Varberg står klart i augusti 2021

50-metersbassängen. Bild: Liljewall Arkitekter, NCC
Aktivitetsbadet är efterlängtat i Varberg. Bildkälla: Liljewall Arkitekter, NCC
Entrén delas med bland annat ishallen. Liljewall Arkitekter, NCC
Visualisering över Varbergs nya badanläggning. Bildkälla: Liljewall Arkitekter, NCC

I december 2018 påbörjades byggnationen av Varbergs nya simhall, som beräknas stå klar i augusti 2021. Den nya simhallen byggs på Håstens fritidsområde och kommer att bli en modern anläggning som kan erbjuda något för alla Varbergsbor.

Den nya anläggningen, som ännu inte fått något namn, ersätter Håstens simhall, som stod klar 1980. Den gamla simhallen var uttjänt och revs innan byggnationen av den nya badanläggningen påbörjades på samma tomt.

I den nya anläggningen planeras bland annat en 50-metersbassäng, två undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten samt ett aktivitetsbad med rutschkanor. Här kommer det även att finnas ett stort gym med gruppträningssal. Den nya badanläggningen blir ett stort lyft för Varbergsborna eftersom den tidigare simhallen endast innehöll en 25-metersbana och ingen äventyrsdel. Även gymdelen blir större i den nya badanläggningen.  Den nya anläggningen kommer att byggas ihop med kommunens ishall och det blir en gemensam entré för bad, ishall och gym. Här kommer det att även att finnas en kafédel.

Attraktiv mötesplats för aktivitet och hälsa

Varberg är en expansiv kommun med en växande befolkning. År 2030 beräknas Varbergs kommun ha 80 000 invånare. Det nya badet i Varberg dimensioneras för att kunna ta emot 350 000 badgäster per år, vilket är 150 000 fler än vad kommunens tidigare simhall kunde ta emot. I området runt den nya anläggningen på Håstens fritidsområde finns även elljusspår, en relativt nyanlagd konstgräsplan, ungdomsgården Mittpunkten amt tennishall, boulehall och framöver även en ny utflyktslekplats. Varbergs kommuns vision för området är att det ska bli en attraktiv mötesplats för aktivitet och hälsa.

Bottenplattan är färdiggjuten

För närvarande pågår gjutningsarbetet för fullt. Det har pågått sedan i våras och bottenplattan är i princip färdig. Nu gjuts väggar och bjälklag. Byggarbetet följer hittills tidsplanen och i december i år planerar vi att påbörja prefabmontaget. En utmaning i det här projektet är att samordna all logistik. För närvarande är ett femtiotal personer ute på bygget, men det kommer att bli ungefär dubbelt så många längre fram, säger Jenni Wennerström, byggprojektledare för den nya badanläggningen på Varbergs Fastighets AB.