Petter Stordalen: möjligheter på sikt för 50 hotell i Finland

Över 700 nya hotellrum byggs i anslutning till flygplatsen, med direkt anslutning också till tågstationen. Grafiken föreställer arkitektens vision. BILD: LAK HANDOUT SYLVIA BJONNNONS

Ett jättehotell kommer att byggas vid Helsingfors flygplats: 13 våningar, 700 rum – bakom verksamheten står Petter Stordalen, skriver tidningen HBL.

Hotellboomen fortsätter i Helsingfors huvudstadsregion, och nyligen presenterade LAK Real Estate Ab planerna för ett nytt storhotell i Vanda.

- Området kring flygplatsen i Vanda ska utvidgas med ett stort konferenshotell. Projektet är stort i finländska förhållanden men också ett av företaget LAK Real Estates största projekt, meddelar bolagets vd Tommi Vaisalo i ett pressmeddelande.

Hotellverksamheten ska drivas av Nordic Choice Hotels, som redan är känt för finländarna. Bakom hotelloperatören står norska Petter Stordalen som i augusti 2019 tog över anrika Kämp och nio andra hotell, och som sedan tidigare har Clarion-hotellen på Busholmen och vid flygplatsen.

Stordalen sade till tidningen HBL att han på sikt ser möjligheter för 50 hotell i Finland. Nordic Choice Hotels har omkring 200 hotell i Norden och Baltikum.

– Vi är verkligen förälskade i Finland och Helsingfors, säger han om det nya projektet.

LAK Real Estate, som bygger hotellkomplexet i egenskap av fastighetsutvecklingsbolag vid flygplatsen, säger att det ska stödja det område som växer fram kring flygplatsen och Aviapolis.

Hotellet planeras bli en kombination av två olika koncept för att passa olika slags kunder, uppger bolagen bakom det. I det tretton våningar höga hotellet ska det finnas en bar med utsikt, precis som i Clarion på Busholmen, som är öppen också för andra än hotellgästerna.

Till både tågstationen och flygplatsen ska finnas förbindelsegångar inomhus.

Hyresavtalet för hotellverksamheten har redan undertecknats. Byggandet inleds 2020 och planen är att hotellområdet ska stå klart 2023. Budgeten för byggprojektet är 120 miljoner euro.

Nyheten är en fortsättning på en lång rad hotellnyheter i huvudstadsregionen. På Unionsgatan i Helsingfors öppnar snart U14, som kommer att vara ett Marriott-hotell, och nära flygplatsen öppnas ett Marriott Courtyard 2020.

I köpcentret Tripla i Böle byggs ett Sokoshotell med 430 rum som kommer att stå klart 2020, och nya hotellrum kommer också vid Helsingfors järnvägsstation. På Busholmen planeras att par nya hotell.

Totalt beräknas hotellkapaciteten bara i Helsingfors att växa med 2 500 rum under närmaste åren, skriver HBL