Glasfabriken – kulturklassad industrifastighet får nya våningar

Glasfabriken från 1950-talet får fyra nya våningsplan. Bild: Svenska Hus
Kontor och kommersiella lokaler blir det i Glasfabriken.

Text: Mari-Louise Paulson

 

Svenska Hus håller på att omvandla Glasfabriken, en före detta fabrik från 1950-talet, till en toppmodern kontorsfastighet. Med en påbyggnad, levande bottenvåningar och stadsradhus.

Glasfabriken i Hammarby Sjöstad, strax utanför Södermalm i Stockholm, får utöver kontorslokaler också en påbyggnad med ytterligare fyra våningsplan. Byggherre är Svenska Hus, MVB Öst AB totalentreprenör och arkitektkontoret Esencial, som grundades av Carmen Izquierdo och Mariano Tellechea, står för gestaltningen. Eftersom huset är kulturklassat görs allt i enlighet med byggnadens ursprung. Totalt blir det sju våningar, med en bruttoyta på 6800 kvadratmeter.

En del av Hammarby Sjöstad
Hammarby Sjöstad var tidigare ett industriområde. Här finns inte längre några fabriker men spår av industrier är tydlig i arkitekturen. Till exempel ligger flera andra klassiska industribyggnader som Luma-huset och Trikåfabriken i området. Men det är också en högst levande stadsdel med tätbebyggelse, bostäder, arbetsplatser, servicebyggnader, caféer, restauranger, skola och många kommunikationer så som bussar, tunnelbana och tvärspårväg. Det här har man tagit fasta på när det gäller utvecklingen av Glasfabriken, i bottenplanet kommer det att finnas lokaler för saluhalls- och restaurangverksamhet. Som ett bidrag till den varierade bostadsmiljön byggs även fem unika stadsradhus.

Svenska Hus utvecklar lokalerna för kommersiella ändamål och kommer successivt att anpassa dessa efter framtida hyresgästers behov med sikte på första inflyttning i slutet av 2020.