Satsning för mer energieffektivt byggande

Foto: Christer Wiik

Energimyndigheten satsar miljoner på kompetensutveckling av hela bygg- och fastighetssektorn för att öka kunskaperna om energieffektivt byggande och renovering.

Med en bred kompetenshöjning ska Sverige nå de klimat- och energimål som landet har förbundit sig till med EU och därmed bidra till en mer hållbar värld. En av satsningarna heter BeställarKompetens och har byggherrar, fastighetsägare och beställare i förvaltarrollen liksom konsulter och arkitekter som målgrupper.

Den här satsningen är speciell på många sätt. Dels att Energimyndigheten går in och subventionerar en sådan här bred och målgruppsanpassad utbildningssatsning. Dels att det är fem organisationer som gör detta tillsammans Byggherrarna, Energi- och Miljötekniska föreningen, Fastighetsägarna, SABO och SKL vilket gör att man når större andel av målgruppen. Kunskapsinnehållet har inte heller spridits i sådan här omfattning förut. Den kommer från Energimyndighetens beställarnätverk BeBo och Belok samt från Sveby.

Varje organisation har tagit fram, marknadsför och genomför de kurser som lämpar sig bäst för sina medlemmar, men kurserna är öppna även för icke-medlemmar. Större företag kan också genomföra ett större kompetenslyft med en intern företagsanpassad utbildning om så önskas.