Växthus på taket i Ullna Strand

Kvarteret stod inflyttningsklart i maj 2016. Bild: Sandell Sandberg Arkitekter

I maj stod en ny trädgårdsstad med 109 nya lägenheter och radhus klar vid Ullna Strand i Arninge utanför Stockholm. Kvarteret består dels av lägenheter och dels av townhouses. Gemensamt för dem alla är en grön profil som bland annat inkluderar energieffektiv uppvärmning och växthus på taket.

– I radhusen och townhousen använder vi oss av frånluftsvärmepumpar som är en väldigt energieffektiv lösning för den typen av hus. Enkelt uttryckt går tekniken ut på att återföra ventilationsluftens värmeenergi för att värma upp varmvattnet och värmesystemet. En frånluftsvärmepump återanvänder alltså energi ur gammal förbrukad luft. Till flerbostadshusen valde vi bergvärme, säger Mats Janson, projektledare för Skogskvarteren på Titania Bygg.

Täby Kommun utlyste en markanvisningstävling där exploatörer fick skicka in förslag på vad de skulle vilja bygga i området, som på den tiden var ett helt oexploaterat skogsområde. Idén med växthusen tog Titania fram tillsammans med arkitektkontoret SandellSandberg som de samarbetade med i sitt tävlingsbidrag.

Bostäderna och växthusen hänger ihop– Täby Kommun hade i anbudsinbjudan särskilt lyft fram att de gärna såg gröna tak och liknande lösningar, så växthusen på radhustaken kändes som något som verkligen borde falla tävlingsjuryn i smaken. Det gjorde det också mycket riktigt, säger Mats Janson.

För de boende som vill ger växthusen en enorm potential med åretruntodling. Själva bostaden och växthusen sitter ihop, man når växthuset via en trappa från andra våningen. Med en stor odling uppe i växthuset tillför man hela huset syre.

– Täby Kommun efterlyste ett helhetsgrepp gällande miljöfrågor för bebyggelsen och omkringliggande utemiljöer. Byggherrarna skulle använda sig av någon typ av miljöklassningssystem och modern byggnadsteknik med låg energiförbrukning efterfrågades, säger Mats Janson.

Brf Parkhusen i Ullna Strand, Brf Skogsvåningarna och Brf Täbys Townhouse, nybyggnad av flerbostadshus och radhus i Arninge

Byggherre: Brf Parkhusen i Ullna Strand, Brf Skogsvåningarna, Brf Täbys Townhouse

Totalentreprenör: Titania

Arkitekt: SandellSandberg Arkitekter

Omfattning: 109 lägenheter, radhus och townhouses

Projektkostnad: cirka 210 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart oktober 2014, stod klart för inflyttning i maj 2016