"Bättre samverkan mellan bygg- och energisektorn krävs"

Foto: Christer Wiik

Forskaren Mehmet Bulut vid Mälardalens Högskola har undersökt relationen mellan energi- och byggsektorn i Sverige och deras syn på smarta energilösningar i byggnader. Enligt avhandlingen finns potential för att energieffektivisera byggnader och nå en flexiblare energianvändning genom att utveckla samarbetet. Enligt Mehmet Bulut behövs bättre dialog, nya affärsmodeller och nya regelverk är nyckelfaktorer.

Mehmet Bulut har genom intervjuer och enkäter undersökt relationen mellan energi- och byggsektorn på företagsnivå i Sverige. I sin avhandling presenterar han de faktorer som försvårar samverkan mellan grupperna och ger rekommendationer som skulle kunna vända utvecklingen. Avhandlingen presenterar också energi- och byggsektorns syn på smarta energilösningar i byggnader. – Min forskning visar att det finns en potential för att förbättra samarbetet mellan energi- och byggsektorn genom att förbättra dialogen, introducera nya affärsmodeller och ändra regelverket. Det finns också en stor potential för att bättre integrera byggnader i energisystemet för att nå ett effektivare, smartare och mer hållbart energisystem, säger Mehmet Bulut.

Enligt avhandlingen är de faktorer som påverkar dagens samarbete negativt bland annat fjärrvärmemonopol, energieffektiviseringsåtgärder i byggnader, bristande teknisk neutralitet i de nationella byggreglerna, egenproduktion av el och bristande flexibilitet i energianvändningsmönster. Att byta fokus från egen vinning till gemensamma mål bedöms också vara nödvändigt för att stärka samarbetet mellan energi- och byggsektorn. En ny teknik som möjliggör flexiblare energiförsörjning och användning är också en förutsättning. – ­Det har inte gjorts någon studie tidigare där man jämfört synen på energi- och byggsektorn på samma sätt. Jag tror att den här avhandlingen kan bidra till en bättre förståelse av de här två nyckelsektorerna för att vi ska kunna minska klimatpåverkan från energianvändning i byggnader, säger Mehmet Bulut.