NCC testar elektriska maskiner

Bild Elektrisk grävmaskin Albatross

Förutsättningarna för att övergå till elektrifierade byggarbetsplatser är redan på plats, enligt forskningsprojektet Electric Worksite, som NCC har deltagit i. Projektet har utforskat behoven kring eldrivna anläggningsmaskiner genom olika tester i Göteborg.

Byggbranschen står för en stor del av samhällets CO2-utsläpp. Att elektrifiera arbetsplatserna är avgörande för att uppnå klimatmålen. Med fler elektriska maskiner och fordon på marknaden har behovet av samarbete mellan aktörer i värdekedjan ökat för att säkerställa en fungerande infrastruktur.

Inom projektet Electric Worksite har NCC samarbetat med flera stora aktörer för att testa elektrifieringen av arbetsmaskiner vid byggarbetsplatser. NCC bidrar med konkreta erfarenheter från forsknings- och pilotprojekt. Parterna har tillsammans utvärderat möjligheterna och utmaningarna med elektrifiering. Projektgrupperna har funnit att alla tester har varit framgångsrika, och några viktiga lärdomar är:

  • Framgången för elektrifiering kräver framförhållning, planering och flexibilitet.
  • Elektriska bygg- och anläggningsmaskiner kan utföra samma arbete som fossildrivna maskiner i urbana byggprojekt.
  • Personalen upplever flera positiva effekter i hanteringen av maskiner och arbetsmiljön.
  • Eldrivna maskiner innebär nya typer av utmaningar, beroende på maskintyp och hur den drivs (kabelansluten, batteridriven eller hybrid).
  • Beställare behöver uppdateras om möjligheterna med elektrifiering av arbetsmaskiner och få kunskap om affärsförutsättningar och kravställning gentemot entreprenörer och underleverantörer.

Pernilla Löfås, hållbarhetschef på NCC Infrastructure, framhåller att det är viktigt att vara involverad tidigt i projektet för att planera för elektrifiering, eftersom det är då utsläpp kan påverkas mest. För att öka användningen av elektriska arbetsfordon behövs dessutom ökad kompetens i hela kedjan, samt att beställare efterfrågar elektrifierade maskiner och ställer krav som främjar utvecklingen.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har utvecklat och säljer de eldrivna entreprenadmaskinerna som använts inom Electric Worksite. De betonar vikten av samarbete för att nå nästa steg i utvecklingen.

Bobbie Frank, forskningsledare på Volvo CE, påpekar att eldrivna maskiner redan finns på marknaden och att projektet visat att när alla aktörer i värdekedjan kring en byggarbetsplats samarbetar, så löser de infrastrukturen runt platsen. I alla tester utförde maskinerna arbetet lika bra som motsvarande modeller med förbränningsmotor, men utan skadliga avgaser och störande buller.

Kommuner och regioner har en viktig roll i att möjliggöra och driva på omställningen, till exempel genom kravställning i upphandlingar och tydliga mål för stadsmiljön. Göteborg Stad, som är en stor upphandlare av bygg- och anläggningsentreprenader, vill leda omställningen mot en utsläppsfri bransch. Peter Lindgren, verksamhetsutvecklare för elektrifierade transporter på Göteborgs Stads stadsmiljöförvaltning, anser att de också ser många andra fördelar, som minskat buller och förbättrad luftkvalitet.