Byggnads markerar Workers' Memorial Day

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

På söndag den 28 april kommer Workers’ Memorial Day att uppmärksammas världen över. I Sverige kommer byggnadsarbetare att manifestera runt om i landet för att hedra och minnas dem som har dött på jobbet eller till följd av sitt arbete.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnadsförbundet, säger att trots ett särskilt dystert 2023 med flera dödsolyckor fortsätter byggbranschen att toppa statistiken över arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.

På söndag den 28 april kommer byggnadsarbetare att hålla flera manifestationer runt om i landet, bland annat vid platsen för den tragiska hissolyckan i december där fem personer omkom. Syftet är att uppmärksamma dessa dödsolyckor och de cirka 3000 personer som dör i förtid varje år i Sverige på grund av arbetet.

– Vi ser över en död byggnadsarbetare per månad! Ofta är det knappt ens värt en notis i tidningen. Hur skulle reaktionerna vara om det handlade om läkare, journalister eller andra yrkesgrupper? Förmodligen skulle det ha tillsatts en kriskommission för länge sedan. Situationen i byggbranschen är oacceptabel. Alla ska kunna gå hem till sina nära och kära efter arbetsdagen, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.