Projekt i Piteå möter internationell marknad

Galleria Småstaden öppnar upp, tillsammans med annan ny bebyggelse i området, ett helt nytt centrum som ska anpassas till en internationell marknad. Bild: Skoogs Fastigheter AB
Entrén till hotellet. Bild: Ettelva arkitekter

Ett projekt pågår i centrala Piteå där ett helt nytt kvarter byggs om och till med allt från galleria, bostäder, hotell, handel bio och restauranger. Skoogs Fastigheter AB har tillsammans med Ettelva arkitekter, Monarken, BSK Arkitekter, Nordmark och Nordmark samt stadsarkitekt Gudrun Åström utformat projektet.

 

– Bygget ska både passa in och sticka ut, som till exempel Kust Hotell & Spa som blir Piteås första höga byggnad, den sticker ut precis som ett landmärke ska göra. Övrig bebyggelse inom kvarteret har vi utformat för att harmonisera med omgivningen, säger Christina Skoog vd för Skoogs Fastigheter AB.

 

Ett av de pågående projekten är Träkronan som omfattar ett 70-tal nya lägenheter placerade väldigt centralt vid Byxtorget i Piteå. Bredvid finns bland annat gallerian Småstaden som har utformats med en historisk association till de första arkaderna i 1800-talets Paris. Detta särskiljande drag har Ettelva Arkitekter velat ta vara på och inte bygga bort.

 

– I Gallerian Småstaden i Piteå har man låtit fasaderna i den centrala arkadens överbyggda gaturum likna Piteås befintliga träfasader. Jämför man med andra gallerior av samma typ (kvartersbebyggelse med korsande gator som byggs ihop och byggs över till ett inomhuscentrum), exempelvis Nordstan i Göteborg – så är det vanligare att man i centrala delar av tätorter i Sverige skapar inomhuscentrum som är arkitektoniskt frikopplade från exteriören. I gallerian Småstaden har man exempelvis bostadsfönster ovanför butikerna som ses nedifrån det överbyggda gaturummet, en historisk association till de första arkaderna i 1800-talets Paris, ett särskiljande drag som vi har velat ta vara på och inte bygga bort, säger Cecilia Hörngren från Ettelva Arkitekter. 

 

Positiv framtidstro

Piteå har legat i slummer ett bra tag när det kommer till utveckling och nybyggnation - men nu var det dags för lite nytt och det byggs som aldrig förr där investeringar enbart i projektet Träkronan uppgår till 400 miljoner kronor.

Det planerade bygget ska bli klart 2018 och hittills har allt gått enligt plan. Framtidstron är väldigt positiv och Christina Skoog tror starkt på den framåtanda som finns i staden. 

 

– Piteå behövde sättas på kartan igen. Under lång tid har byggandet stått stilla. Nya hotellet Kust Hotell & Spa öppnar sommaren 2016, där inkluderas restauranger, skybar, lobbybar, konferensmöjligheter och festvåning, säger Christina Skoog.

 

– Här är det som om en bit av New York landat i Piteå. Eftersom trä- och pappersindustrin är stark i Piteå och då arbetsnamnet var ”Träkronan” har vårt koncept för hotellet varit själva älven, där hotellets placering vid kusten blir som pricken över i. En utmaning har varit att få byggnaden att skapa en illusion av trä och timmerflottning även om byggnadsmaterialet trä inte fick användas. Vi har därför matrisgjutit de delar av fasaden som är i rå betong med en trästruktur. Hotellets fönstersättning samt strukturen på den delen av byggnaden som är själva kronan är inspirerad av formen och mönstret av timmer som flyter längs älven vid timmerflottning. Den delen av fasaden är av anodiserade aluminiumprofiler i färgskalan från guldbrunt till silver, påminnande om timret i älven. Konceptet med älven från fjäll till hav har varit vägledande för utformningen av allmänna utrymmen som exempelvis lobby och hisshall, säger Cecilia Hörngren.

 

Internationell marknad

Det är inte bara hotell och restauranger som det investeras i utan också kommersiella lokaler, det vill säga handel. 

 

Shoppingturismen ökar men idag krävs mera än att bara sälja saker. Idag vill konsumenterna att shoppingen skall bli mera av en upplevelse. Vad denna upplevelse består i kan variera från månad till månad. Event av olika slag eller andra happenings håller på att arbetas fram. Sammantaget stärker kvarteret och projekt Träkronan Piteås möjligheter att möta en framtida internationell marknad, säger Christina Skoog.

 

 

Fakta

Kust Hotell & Spa, Träkronan samt Gallerian Småstaden Piteå kommun

Byggherre: Skoogs Fastigheter i Piteå AB

Totalentreprenör: Nåiden Bygg AB

Arkitekter: Ettelva Arkitekter (gestaltning) /Arkitekthuset Monarken (bygghandling) / BSK Arkitekter (tidiga skeden)

 

Tidsram: Byggstart september 2014 till 2018

Projekt i Piteå möter internationell marknad