Historisk expansion i Krokom

Den nya anläggningen i Nälden skapar gott om plats för produktionen. Lagret ligger i ena änden och tillverkningen i den andra vi

Hallströms Verkstäders nya produktionsanläggning kan vara det största som har byggts i trakten på närmare 70 år. Industrin växer och man var tvungen att bereda plats för mer produktion, större lager och bättre logistik. Den nya anläggningen välkomnas av kommunen och ger företaget en viktig konkurrensfördel.

Hallströms Verkstäder grundades 1914 och var från början ett plåtslageri. Företaget har i tre generationer utvecklats till en modern industri. Idag tillverkar man olika produkter i tunnplåt för komfort och industriventilation. När kostymen blev för trång valde man att expandera.

Ny byggnad bästa lösningen

De befintliga anläggningarna i Nälden fungerar bra men ytan är begränsad. Man har tidigare byggt ut och byggt på i omgångar till cirka 20 000 kvadratmeter men nu finns det inte mer byggbar mark runt verkstäderna. Ständiga kompromisser har lett till att flödet inte är optimalt. Lösningen blev en helt ny byggnad i Åskorset, 25 kilometer från anläggningarna i Nälden, för basproduktionen rördelar i standarddimensioner.

Viktigast med bättre flöde

Den totala ytan kommer uppgå till cirka 13 000 kvadratmeter plus cirka 3 800 kvadratmeter skärmtak för utomhuslagring. Med lager i ena änden och tillverkning i den andra blir vägen kort mellan plåtrullen eller plåtbiten till färdig produkt på lagret. Interntransporter utomhus kan undvikas då rörlagret ligger endast 25 meter från maskinerna. Även skrothanteringen blir enklare.

– Syftet med expansionen är att öka vår produktion, få ett större lager samt bättre logistik, allt under ett tak. Kanske allra viktigast är att få ett bättre flöde, menar Nils Åke Hallström, vd för Hallströms Verkstäder.

Miljöansvar

Den nya anläggningen byggs med delad entreprenad där Hallströms Verkstäder själva håller i entreprenaden. Llentab AB bygger hallen och Skanska ansvarar för marken. Målet är att bygga så energisnålt som möjligt och använda bergvärme, återvinning av kylvatten och returluft samt energisnål belysning med installerade solpaneler.

Viktigt för kommunen

På Krokoms kommun är man positiv till expansionen. Hallströms Verkstäder har stor betydelse för kommunen och den nya lokalen vid Åsbacken är ett viktigt tillskott.

– Det är ett stort hus vi bygger och det är ovanligt här uppe, det är nog ingen som har byggt så stort sedan 1960/70-talet, funderar Nils Åke Hallström. Vi tror på vårt företag och med den här expansionen kan vi ha fokus på att utvecklas.