Klassiska Gängtappen klar för inflyttning

Fasaden på Gängtappen i Malmö har efter totalrenoveringen fått en ljusblå färg som ligger nära den ursprungliga från 1958. Foto: Lars-Aage Nilsson

Länsförsäkringar flyttar in i Kockums gamla huvudkontor som totalrenoverats. Målsättningen har varit att bevara och återställa ursprungsdetaljer från byggåret 1958.

Gängtappen i Västra hamnen i Malmö, som med sina 65 meter en gång var Sveriges högsta byggnad, har återfått sin gamla glans. Saab Kockums gamla kontorshus  från 1958 har nu gjorts om till flexibla moderna lokaler. Under renoveringsarbetet har målsättningen varit att försöka bevara detaljer inomhus, till exempel i huvudentrén, trapphus och golv.

Fasaden var dåligt isolerad och innehöll mycket asbest. Under totalrenoveringen rensades både den och inredningen bort ner till den nakna betongstommen.

– Vi tog bort uttrycket från den genomgripande renoveringen 1994. Bytte ut  hela fasaden, liksom alla installationer, inifrån och ut. Sedan byggde vi på en ny fasad med bättre U-värde och energiprestanda, säger Leif Svensson på Wihlborgs Fastigheter i Malmö.

Fasaden på den 14 våningar höga byggnaden är nu klädd med prefabricerad emaljerad stålplåt ovanpå en stomme av aluminium. Dess ljusblå färg ligger nära den ursprungliga från 1958.

Projektet har genomförts efter certifieringssystemet Miljöbyggnad på nivå Silver. I samband med renoveringen har alla miljöfarliga ämnen rensats bort. Wihlborgs har också arbetat med ljud- och ljusmiljöerna för att få bra ljudisolering och ljusinsläpp för dagsljus.

I Gängtappen känner närvarogivare av mänsklig närvaro i rummet. Ju fler människor som befinner sig där, desto större ventilationsflöde. Frånvarostyrd belysning släcks när personer lämnar rummet. När någon kommer in måste belysningen tändas med en knapp.

– Länsförsäkringar flyttar in i de sex översta våningarna - en öppen kontorsmiljö med små mötes- och samtalsrum på varje plan. På översta våningen finns ett större personalrum, större mötes- och konferensrum och en takterrass, fortsätter Leif Svensson.

Paul Hedqvist, som bland annat också skapade Skattehuset i Stockholm, ritade fastigheten. I renoveringsprojektet har Wihlborgs samarbetat med Fojab Arkitekter.

Byggnadens namn kommer av formen. Gängtappen är ett verktyg som användes för att skära gängor i runda hål.