Kontor blir boende med gemenskap

Bild: Näslund Arkitekter

Mitt i centrala Örnsköldsvik har man tagit tillvara på två kontorshus och bygger om till bostäder. Med ett för staden unikt koncept med kooperativa lägenheter erbjuder man ett attraktivt boende, gemensamma aktiviteter och takterass med vidsträckt utsikt.

 

En befintlig kontorsbyggnad om tre huskroppar centralt i Örnsköldsvik, byggs just nu om för att välkomna boende. Kontorsplanen inreds och man bygger på ytterligare tre våningsplan med lägenheter. Totalt skapas sju – åtta våningar om 91 lägenheter, ettor till fyror och på taket gemenskaphetsytor. Om- och påbyggnad startade i januari i år och första inflyttning sker under 2017.

Kooperativt koncept

Kooperativa bostadsrätter är ett helt nytt grepp i Örnsköldsvik och kan förenklat beskrivas som ”en mellanform mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt”. Hyran är lägre än för en hyresrätt och insatsen lägre än för en bostadsrätt. Hyresgästerna betalar en upplåtelseinsats som återbetalas vid avflyttning. En kooperativ hyresrättsförening, Boförening, bildas för att erbjuda service, tjänster, engagemang och bekvämlighet. Tanken är att skapa god gemenskap, trivsel och trygghet till en rimlig boendekostnad.

Samlingspunkt med utsikt

Utemiljön får en ansiktslyftning där takterasserna som kommer anläggas blir en viktig del. Ytan är tillgänglig för alla i huset och blir en naturlig samlingspunkt med boulebana, bastu och växthus samt uteplatser för fika och läsning. Därtill erbjuder platsen en fantastisk utsikt.  

– Vi har fått jättefin respons och i dagsläget är redan 70 lägenheter sålda. Det blir ett attraktivt kvarter mitt i city, säger Helena Morin, byggchef på Byggsigurd.

Modern standard och miljötänk

Båda kontorshusen är ihopbyggda med bevarat entréplan. Man anlägger ett nytt trapphus och sätter in nya hissar för att ge full tillgänglighet till de renoverade och påbyggda delarna. Takterrasserna och påbyggnaderna på de befintliga huskropparna utförs i trä. Lägenheterna får en modern design och håller hög standard, bland annat med ekgolv i samtliga rum förutom badrum. Ett bra miljötänk genomsyrar ombyggnaden, däribland modern energieffektiv ventilationsanläggning och belysning.

Bekvämt och tillgängligt

Man vänder sig till alla men sannolikt kommer en stor del av hyresgästerna vara äldre som lämnar villan för ett bekvämare och enklare liv i lägenhet. Med detta i åtanke har lägenheterna anpassats för bästa tillgänglighet. För att skapa en god utemiljö bygger man väl tilltagna inglasade balkonger. Det centrala läget erbjuder ett stort utbud av service, aktiviteter och närhet till Åsbergets friluftsområde, hamnen samt Örnparken.

 

Fakta

  • Två kontorshus byggs om till bostäder i centrala Örnsköldsvik
  • Lägenheterna, 91st, blir kooperativa bostadsrätter
  • Husen blir inflyttningsklara under 2017