Kongahälla expanderar

Kongahälla shopping byggs i Kungälvs nya stadsdel Kongahälla, som bland annat består av 900 nya bostäder. Bild: Rstudio for architecture

Kongahälla shopping är namnet på den galleria som planeras mitt i Kungälvs nya stadsdel Kongahälla. Shoppingcentret blir 35 000 kvadratmeter stort. På tre plan ska ett hundratal butiker, restauranger och annan service samsas och längs ner i huset planeras ett parkeringsgarage. Samtidigt pågår en mängd bostadsprojekt

Första spadtaget till Kongahälla shopping togs sommaren 2016. Invigningen planeras preliminärt till våren 2019. Satsningen är unik eftersom det är den enskilt största köpcentrumsatsningen i Göteborgsregionen på tio år. Stadsdelen Kongahälla, som ligger tjugo minuter från centrala Göteborg, ligger granne med E6:an, vilket gör hela stadsdelen lättillgänglig från stora delar av Storgöteborg.

Nytt resecentrum ingår i projektet Enligt Håkan Olsson, uthyrningschef på fastighetsbolaget Adapta, så satsar de på att skapa ett tydligt shoppingkoncept med en stark innehållsmix och en intressant arkitektonisk utformning, med den design och miljö som verkligen sticker ut. Utöver butiker, restauranger och andra verksamheter byggs även ett nytt resecentrum för Kungälv på gaveln till Kongahälla shopping.

Andra projekt i Kongahälla

I Kongahälla byggs det också mycket bostäder. Totalt planeras det för cirka 900 bostäder. En av de inblandade är JM som planerar att bygga cirka 260 bostadsrätter uppdelat i två kvarter. Första kvarteret består av Brf Borggården och Brf Stadsporten och ska innehålla totalt 134 bostäder med ett till fyra rum och kök om 31 – 105 kvadratmeter. Preliminär säljstart för den första etappen, Brf Borggården, ska ske under hösten 2016 med preliminär inflyttning under 2018. Andra bostadsprojekt i området byggs av bland andra Balder, Kungälv Bostäder och Förbo.

 

Kongahälla Shopping, nybyggnad av handelscentrum i Kungälv

Byggherre: Adapta Kongahälla

Hyresgäst: Coop Fastigheter

Konstruktör: INTEGRA Engineering

Arkitekt: Rstudio for architecture

Byggkostnad: 800 miljoner kronor

Omfattning: 35 000 kvadratmeter

Tidsram: Byggstart vår 2017, beräknas stå klart våren 2019