Norra Högsbo ska bli Södra Änggården

Bild: Okidoki arkitekter

Platzer vill omvandla Norra Högsbo i Göteborg till Södra Änggården, en ny stadsdel i anslutning till Änggårdsbergen. Byggnadsnämnden har fattat beslut om att förslaget till ny detaljplan för stadsutveckling vid Olof Asklunds gata går ut på samråd. Området föreslås få cirka 2300 lägenheter och möjlig byggstart är under 2018.

 Tillsammans med Platzer och ytterligare fyra fastighetsägare har stadsbyggnadskontoret arbetat fram ett förslag till detaljplan för stadsutveckling för blandad bebyggelse vid Olof Asklunds gata inom stadsdelen Högsbo.

- Syftet med detaljplanen är att omvandla ett industriområde till en blandad stadsdel med stort inslag av bostäder samt kontor, handel, skolor och grönytor, säger Charlotte Adlerton Gadd, marknadsområdeschef på Platzer Fastigheter i ett pressmeddelande.

Området föreslås få ett tillskott på cirka 2300 lägenheter i en tät kvartersstruktur. Flera mobilitetsåtgärder för området ses över för att minska behovet av biltrafik, bland annat nya gång- och cykelkopplingar och ny hållplats för expressbuss. Detaljplanen innehåller cirka 3 hektar natur- och parkmark och angränsar direkt till Änggårdsbergen. Utbyggnaden genomförs i flera etapper, där de första 600 bostäderna planeras stå färdiga till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.