Nu introduceras Quell i Sverige

Quell-systemet introduceras på den svenska marknaden i och med arbetet med Martin & Serveras nya lager. Bild: Tengbom, Göteborg

Att skapa ett effektivt brandskydd i kyl- och fryslager har länge varit en hård nöt att knäcka. Därför riktar branschen blickarna mot Enköping, där Sprinklerbolaget AB installerar Quell- systemet.

När Martin & Serveras nya lager på motsvarande 36 000 kvadratmeter skulle brandskyddas, vann Sprinklerbolaget AB upphandlingen. Med ett ordervärde på cirka 12 miljoner kronor ses företaget, med huvudkontor i Västerås, introducera Quell-systemet på den svenska marknaden.

Släcksystemet Queel är utformat för att möjliggöra maximal lagring och samtidigt minimera riskerna för skador på godset. Detta då det inte behöver sprinklerskyddas i lagringsställ utan endast installeras i taket.

Samtidigt kräver systemet inte något frostskyddsmedel som annars riskerar att läcka, ett medel som kan vara direkt skadligt för lagrat gods.

– Tidigare har man ofta inte brandskyddat frysta utrymmen överhuvudtaget med anledning av skaderiskerna, detta ändras i och med Quell. Det här systemet kommer ursprungligen från USA och vi är först i Sverige att använda det. Faktum är att installationen i Enköping är den största som hittills utförts i Europa, säger Daniel Ryström, delägare i Sprinklerbolaget och platschef på Västeråskontoret.

Omsättningen har mångdubblats

För att kunna erbjuda sina kunder Quell-systemet kom Sprinklerbolaget AB att vidareutbilda sin personal. Detta för att certifieras inom tekniken. Att Sprinklersystemet AB kommit att satsa på ny teknik är inte förvånande. I en växande bransch ses företaget ha mångdubblat sin omsättning på några år. Från att 2013 ha omsatt 7,5 miljoner till 2015 års omsättning på 75 miljoner.

– Det är bland annat genom riktade satsningar på Quell och en annat alternativt släckmedel som heter Vortex som används i serverhallar och andra lokaler med känslig utrustning. I detta system används nitrogen för att sänka syrehalten i rummet medan man använder sig av en extremt fin dimma för att sänka temperaturen, säger Daniel Ryström.

Arbetet med Martin & Serveras nya lager inleddes i mitten av april och pågår i skrivande stund. Bland tidigare avslutade projekt ses Sprinklerbolaget bland annat ha arbetat med Kista torn, köpcentret CSK i Kristianstad liksom en större entreprenad rörande ett automatlager i Helsingborg tillhörande ICA. 

– Entreprenaden i Helsingborg var en av de större entreprenaderna rörande sprinklersystemet på motsvarande 25 miljoner kronor. Det är mycket hög summa för denna bransch, säger Daniel Ryström.