Mimer renoverar kulturhistoriska byggnader i Västerås

Foto: Mimer.

 Mimer påbörjar nu underhållsrenovering av flera kulturhistoriska byggnader som ligger centralt i Västerås. Det gäller Mimers egna fastigheter som ligger runt Svartån samt Bondtorget.

Byggnaderna är i behov av underhållsarbete som fasadmålning, tak- och fönsterrenovering. Planeringen av arbetet har skett tillsammans med Västmanlands läns museum.

Byggnaderna har höga kulturhistoriska värden och delar är skyddade som byggnadsminne. Detta innebär att Mimer ska utföra vård- och underhållsarbeten så att det kulturhistoriska värdet inte minskar. I samråd med Västmanlands läns museum har Mimer därför tagit hänsyn till detta i val av färg, material, fönster och andra detaljer för att bevara och återställa byggnadernas ursprungliga utseende. I arbetet kommer kulturhistoriskt riktiga material och metoder att användas för att ta tillvara på byggnadernas karaktär och utseende samtidigt som man då värnar om de traditionella hantverken.

-Vi kommer att bevara och återställa byggnaderna i dess originalkulör och utformning. Det är viktigt att byggnaderna håller över tid och att de behåller sitt kulturhistoriska värde. Vyn är karaktäristisk för Västerås. Många Västeråsare och stadens besökare tycker om utsikten från Apotekarbron upp över Svartån. Därför är det här är ett viktigt bevarandearbete, säger Kenth Fransson, projektledare på Mimer.

Arbetena beräknas påbörja i mars 2017 och utförs etappvis fram till och med december 2017. Byggställningar kommer att finnas runt byggnaderna och under en kort period i Svartån.

Nordikon är anlitad som huvudentreprenör för arbetet.