Två arkitektkontor utformar symbolbyggnad i Frihamnen i Göteborg

Från vänster: Malin Finlöf, Göteborgs Stad, Karolin Rosengren, Älvstranden Utveckling, Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling, Svante Bergman, BSK Arkitekter, Annika Karlsson, BSK Arkitekter, Jacob van Rijs, MVRDV, Kristoffer Nilsson, Göteborgs Stad, Klaas Hofman, MVRDV. Foto: Lennart Sjöberg.

Nu står det klart att BSK Arkitekter i samverkan med det nederländska arkitektkontoret MVRDV tilldelas uppdraget att utveckla Magasin 113 i Frihamnen och nya Älvstaden - det största stadsutvecklingsprojektet i Norden. Byggnaden blir ett kreativt och kulturellt centrum i den framväxande stadsparken nära vattnet, där idéer kan utvecklas för och av medborgarna.

Göteborgs stad och Älvstranden Utveckling har tilldelat MVRDV och BSK Arkitekter det prestigefyllda uppdraget att designa ett av de första projekten i Frihamnen. Konceptet för Magasin 113 utgår från byggnadens identitet och historia.

- Vi är stolta över att vara en del av visionen för Magasin 113, som är startskottet för att skapa en mer inkluderande och grön stad. Vår hemstad Rotterdam liknar Göteborg, två städer som delas av en flod. Potentialen på båda sidor älven är stor, och i detta ligger även en utmaning, säger Jacob van Rijs, medgrundare, MVRDV.

MVRDV och BSK Arkitekter har haft ett strategiskt samarbete kring ett antal utvalda projekt i Sverige som startade med tävlingen om Kiruna stadsomvandling. 

- Vårt team från BSK Arkitekter och MVRDV har genom Magasin 113 hittat det perfekta samarbetsprojektet. Tillsammans kan vi ge Göteborg en ny, spännande mötesplats som ger kraft åt utvecklingen av Frihamnen som en organisk helhet, säger Svante Bergman, arkitekt och partner, BSK Arkitekter.

Magasin 113 är genom sin storlek och närhet till Jubileumsparken en viktig del i omvandlingen av Frihamnen. Visionen för byggnaden sätter tonen för områdets framtid som har ett starkt fokus på social hållbarhet och innovation. Projektet ska driva platsspecifik utveckling, skapa aktiviteter och engagemang hos invånarna.

Visionen för Älvstaden är att stärka kärnan, möta vattnet och skapa en inkluderande, grön och dynamisk innerstad som är öppen för världen. Centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek. Målet är 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser.